Verkkouutiset

Lapsia leikkimässä Espoossa Laaksolahden leikkipuistossa. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Yle: Hyvinvointialue rajoittaa lasten pääsyä ADHD-tutkimuksiin

Ammattilaiset ovat huolissaan ylidiagnosoinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme on tehnyt uuden linjauksen, jonka mukaan lapsi ei saa enää lähetettä tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD) tutkimuksiin ennen kuin perheen arkirutiinit on katsottu kuntoon, kertoo Yle.

Hyvinvointialueen mukaan hoidon painopisteen muutoksen taustalla ovat ammattilaisten arjen havainnot perheiden haasteista, diagnoosien ja lääkehoidon määrän kasvu sekä aiempi psykososiaalisen hoidon vähäisyys.

Oma Hämeen perhekeskuksen lääkäri Päivi Saari kertoo, että lapsilla on haasteita unen, ravinnon, peliajan ja arjen kiireen kanssa. Arjen peruspilareiden kuntoon laittamisella yritetään vähentää lääkehoidon tarvetta.

– Joskus voidaan edetä suoraviivaisesti raskaampiin palveluihin, mutta useimmassa tapauksessa on hyödyllisempää aloittaa arjen kuntoon laittamisesta. Samalla katsotaan, ettei oireilun taustalla ole perheen arkeen liittyvä tilanne, kuten pelaaminen ja univaikeudet, Saari kertoo Ylelle.

Lasten ADHD-diagnoosit ovat olleet kovassa nousussa, ja asiantuntijat ovat huolissaan ylidiagnosoinnista.

– ADHD:n esiintymisluvut ovat jo niin suuria, että virhediagnostiikan mahdollisuudesta on tärkeää käydä keskustelua, Kelan erikoistutkija Miika Vuori sanoo Ylelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Venäjän hyökkäys

Tämä taistelu voi ratkaista sodan

Ukrainan joukoilla on vaikeuksia pysäyttää ylivoimaisten venäläisjoukkojen rynnäkköjä tärkeän huoltokeskuksen lähellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)