Giorgia Meloni on tukenut voimakkaasti Ukrainan aseapua, vaikka italialaisten enemmistö vastustaa sitä. AFP/LEHTIKUVA/LUDOVIC MARIN

Tällainen on fasistiksikin maalattu Giorgia Meloni

Pääministerillä on pitkä ja värikäs historia Italian politiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt 47-vuotias Giorgia Meloni aloitti poliittisen uransa 15-vuotiaana, kun hän liittyi Fronte della gioventùn jäseneksi. Fronte della gioventù oli Italian sosiaalisen liikkeen (MSI) nuorisojärjestö. Puolueen perustivat entiset diktaattori Benito Mussolinin kannattajat vuonna 1946 ja se nostalgisoi Mussolinin fasistista hallintoa.

Jo 1940-luvun lopulla MSI otti etäisyyttä fasismiin. Puheenjohtaja Giorgio Almiranten tavoitteena oli antaa puolueesta moderni kuva ja välttää pelkkään fasismin ajan nostalgisointia. Hänen aloitteestaan MSI vältti fasistisen symboliikan käyttöä, sillä Italian perustuslaki kielsi fasistiset puolueet. Puolueen suhtautuminen fasistiseen menneisyyteen kuitenkin vaihteli.

Puolueen alkuperäisessä aatteessa keskeisiä teemoja olivat kommunismin vastustaminen, isänmaallisuus ja kansankunnan elinvoiman puolustaminen. MSI pidettiin oppositiossa aina vuoteen 1994, jolloin se pääsi Silvio Berlusconin hallitukseen.

MSI lakkautettiin vuonna 1995 ja sen pohjalle perusteettiin Kansallinen liitto (Alleanza Nazionale) Gianfranco Finin johdolla. Uusi puolue otti selkeästi etäisyyttä uusfasistiseen perintöönsä ja Fini irtisanoutui kaikenlaisista diktatuureista. Puolue lakkautti itsensä vuonna 2009 liittyäkseen Popolo della Libertà -puolueeseen Berlusconin Forza Italian kanssa.

Meloni oli muun muassa MSI:n nuorisotoiminnan sihteeri. Vuonna 2006 hänet valittiin Italian edustajainhuoneeseen. Vuonna 2012 hän perusti nykyisen puolustusministeri Guido Crosetton kanssa Fratelli d’Italia -puolueen (Italian veljet). Melonista tuli sen puheenjohtaja vuonna 2014.  Tästä alkoi hänen tiensä Italian politiikan huipulle. Vuoden 2022 vaaleissa puolue otti voiton ja Melonista tuli Italian historian ensimmäinen naispääministeri.

”Mussolini oli hyvä poliitikko”

Università degli Studi di Milanon professori ja politiikan strategi Marco Cacciotto muistuttaa, että sen jälkeen kun Melonista tuli pääministeri, hänen aiemmat lausuntonsa muun muassa Mussolinista kaivettiin esiin, esimerkiksi vuodelta 1996.

– Hän oli tuolloin sanonut, että ”Mussolini oli hyvä poliitikko. Kaiken mitä hän teki, hän teki Italian hyväksi. Meillä ei ole ollut muita hänen kaltaisiaan poliitikkoja viimeiseen 50 vuoteen.” Seuraavina vuosina Meloni etääntyi fasismista, mutta ei ole koskaan julistautunut olevansa antifasistinen, huomauttaa Cacciotto.

Hänen mukaansa on kiistatonta, ”että sekä hän johtajana että hänen puolueensa ovat ottaneet polun muuttua konservatiiviseksi puolueeksi aikaisemmin paljon radikaalimmasta asemasta, vaikka harmaita alueita suhteissa, kuten Viktor Orbaniin ja Marine Le Peniin kanssa säilyykin”.

– Viime vaaleihin asti, jolloin siitä tuli Italian suurin puolue, Fratelli d’Italia oli aina pysynyt oppositiossa sekä keskustavasemmistohallituksissa – kuten Enrico Lettan tai Giuseppe Conten toisen hallituksen aikana – että oikeistolaisissa hallituksissa, kuten ensimmäisessä Conten hallituksessa, joka perustui Viiden tähden liikkeen ja Legan muodostamaan liittoumaan, Cacciotto toteaa.

Hänen mukaansa muuttuminen hallituspuolueeksi merkitsi maahanmuuttoa vastustavista radikaaleista sävyistä luopumista sekä EU:n ja Yhdysvaltain vastaisista kannoista.

– Nyt puolueen kanta on jyrkästi atlantistinen, mutta konservatiivisia ja liberaaleja edustajia esiintyy rinnakkain sellaisten edustajien kanssa, jotka aiheuttavat pääministerille vaikeuksia rasistisilla ja nostalgisilla puheillaan fasismista, Cacciotto kertoo.

Kolme suurta uudistusta

Cacciotton mukaan Melonin hallitus joutuu nyt kohtaamaan kolme suurta uudistusta (oikeuslaitos, pääministerin asema, autonomia), jotka voivat asettaa liittouman vakauden koetukselle ja ennen kaikkea antaa eri oppositiopuolueille mahdollisuuden yhdistyä.

– Jokaisella hallituksen kolmella enemmistöpuolueella on päämääränään yksi näistä kolmesta uudistuksesta. Oikeuslaitoksen uudistaminen ja toimeenpanovallan vahvistaminen ovat olleet toistuva teema 1980-luvulta lähtien.

– Tämä ehdotus jättää joitakin epäilyjä institutionaalisten henkilöiden ja tasavallan presidentin oikeuksien välisestä tasapainosta. Nähtäväksi jää, kuinka paljon Giorgia Meloni haluaa keskittyä tähän asiaan tietäen, että perustuslakiuudistuksia koskeva kansanäänestys maksoi kaksi kovaa tappiota ensin Silvio Berlusconille ja sitten Matteo Renzille, Cacciotto jatkaa.

Hänen mukaansa eurooppalaisessa kontekstissa suhdetta Marine Le Peniin tavoittelee enemmän infrastruktuuri- ja liikenneministeri Matteo Salvinin johtama Lega, joka korostaa asemaansa politiikan oikealla laidalla.

– Uskon, että Giorgia Meloni jatkaa siirtymistään kohti konservatiivista ajattelua halveksimatta silmäniskuja Kansallisen liittouman kaltaisille muodostelmille, jottei menettäisi osia äänestäjistä Legan suuntaan.

– Uskon, että Meloni haluaa pelata kaikki korttinsa ollakseen ratkaiseva hahmo Euroopassa ja korostaa vuoropuhelua maltillisempien voimien kanssa, Cacciotto arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)