Eduskunnan EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan kokoomusedustajat ovat pettyneitä hallituksen saavutuksiin EU-puheenjohtajuuden aikana, edustajat kertovat antamassaan julkilausumassa.
Vuodenvaihteessa päättyneen puheenjohtajuuden tavoitteet olivat kokoomusedustajien mukaan kunnioitettavia sekä kunnianhimoisia, mutta jäivät kansanedustajien mielestä joko kokonaan toteuttamatta tai vesittyivät huomattavasti.
– Suurien puheiden ja kunnianhimoisten tavoitteiden jälkeen käteen jäi pelkkä epäily hallituksen vähittäisestä poliittisesta tahdosta sekä ihmettely hallituksen kyvyttömyydestä toteuttaa asioita EU-tasolla, edustajat toteavat.
Puheenjohtajakauden keskeisin kysymys oli EU:n monivuotinen rahoityskehys vuosille 2021-2027. Suomen hallituksen pyrkimys viimeistellä neuvottelut rahoituskehyksestä epäonnistui kokoomusedustajien mukaan pahasti.
– Suomen maine EU:ssa innovatiivisena ja eteenpäin katsovana jäsenmaana on ottanut takapakkia. On kiusallista huomata, miten hallituksen toimet ovat vieneet Suomen EU:n taantumusta ajavien maiden joukkoon. Peräänkuulutamme korjausliikettä Suomen maineen palauttamiseksi, suuren valiokunnan kokoomusedustajat toteavat.
– Tavoite oikeusvaltioperiaatteen kytkemiseksi EU-rahoitukseen ei onnistunut. Hallituksen neuvottelema ratkaisu rankaisee jäsenvaltioita mahdollisista tukirahojen väärinkäytöksistä ja korruptiosta, mutta ei puutu oikeusvaltioperiaatteiden rikkomiseen.
Suomi ei kansanedustajien mukaan myöskään onnistunut edistämään EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa. Komissio esitti ehdotuksessaan 30 miljardia euroa muuttoliikkeitä ja rajaturvallisuutta varten. Suomen esityksessä luku oli noin 23 miljardia.
– Oliko hallitus tosissaan maahanmuuttoliikkeen hallinnasta ja turvallisuudesta vai oliko se tyhjää puhetta? Raha ratkaisee ja hallituksen tavoite ei millään näkynyt EU-budjettiesityksessään, edustajat kirjoittavat.
Myös Suomen EU-budjettiesityksen panostukset ilmastonmuutoksen torjuntaan jättivät edustajien mielestä toivomisen varaa.
– Suomen hallitus panostaisi erityisesti maataloustukien ylläpitämiseen ja leikkaisi digitalisaatiosta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Ilmastonmuutos ja digitalisaatio ovat rajat ylittäviä haasteita ja ilman EU-tason rajat ylittäviä ratkaisuja asiat eivät etene.
Myös EU:n laajentuminen koki puheenjohtajakauden aikana iskun.
– Olemme pettyneitä siihen, että jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa tyrehtyivät. Mantereemme turvallisuuden kannalta on tärkeää saada EU:n rajoilla olevat maat arvopohjaisesti lähemmäksi EU:ta, valiokunnan kokoomusryhmä toteaa.
Suuren valiokunnan jäseninä toimivat kokoomuksen eduskuntaryhmästä kansanedustajat Anne-Mari Virolainen, Arto Satonen, Sinuhe Wallinheimo, Ville Kaunisto ja Sofia Vikman sekä varajäseninä kansanedustajat Pia Kauma ja Ben Zyskowicz.