Viinan nettikauppa unionin tuomioistuimeen – Alkon monopoli horjuu

Alkon vähittäismyyntimonopoli on ensi kertaa uhattuna, kun Helsingin hovioikeus vie alkoholin Internet-myyntiä koskevan tapauksen Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaistavaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten saamien tietojen mukaan Helsingin hovioikeus on päättänyt viedä niin kutsutun Alkotaxi-tapauksen Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Alkotaxi-yrittäjän lakimiehen Petteri Snellin mukaan hovioikeus esittää tuomioistuimelle ennakkoratkaisukysymyksiä muun muassa siitä, onko alkoholin etämyynnin kielto ristiriidassa Euroopan unionin oikeuden kanssa ja tuleeko sitä tulkita monopoleja vai vapaata liikkuvuutta koskevien säännösten valossa.

Mikäli tuomioistuin kumoaa etämyynnin kiellon, johtanee se tuontialkoholin kulutuksen valtavaan kasvuun.

Tuomioistuin saa ratkaistavakseen myös kysymyksen suomalaisen pakkausverojärjestelmän syrjivyydestä.

Alkotaxi testasi lakia

Niin kutsutussa Alkotaxi-jutussa oli kyse alkoholin etämyynnin kiellosta. Suomessa alkoholilakia on perinteisesti tulkittu niin, että alkoholin etäosto on sallittu, mutta etämyynti kielletty rikoksena.

Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa myyjä järjestää alkoholijuomien kuljetuksen, kun taas etäostossa ostaja tai joku ostajan valtuuttama vastaa kuljetuksen järjestämisestä. Etämyynnissä verovelvollisuus on myyjällä ja etäostossa ostajalla.

Alkotaxi toimitti alkoholijuomia suoraan suomalaisten asiakkaidensa kotioville. Asiakkaat tilasivat ja maksoivat juomansa etukäteen liikkeen -internetsivuilla eikä yrityksellä ollut varastoa Suomessa. Juomat tuotiin Suomeen yrityksen kuljetusautolla.

Alkotaxia pyörittänyt yrittäjä esitteli laajasti huomiota herättänyttä liiketoimintaansa avoimesti medialle kesäkuussa 2009.

Yrittäjä kertoi tiedotusvälineille tarkistaneensa toimintansa laillisuuden virolaiselta lakimieheltä. Hänen mukaansa alkoholin kauppa tapahtui Virossa ja yritys tarjosi ainoastaan veloituksettoman kuljetuksen Suomeen.

Viranomaiset totesivat tuolloin Alkotaxin liikkuvan harmaalla alueella. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön haittojen ehkäisy -ryhmän johtaja Kari Paaso kertoi Ylelle lain olevan Alkotaxin toiminnan osalta huono ja epäselvä.

Tulli puuttui Alkotaksin toimintaan jo syksyllä 2009 ja virolaisyrittäjä sai syytteen alkoholirikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Viranomaisten mukaan maahantuoduista juomista olisi pitänyt maksaa valmiste- ja pakkausverot Suomeen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Alkotaxi-yrittäjän kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen syksyllä 2012. Yrittäjän katsottiin syyllistyneen alkoholirikokseen ja törkeään veropetokseen.

Yrittäjä valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen. Valituksessaan hän vetosi muun muassa siihen, että alkoholin etämyynnin kielto rikkoi EU:n perussopimukseen kirjattuja vapaan liikkuvuuden periaatteita. Veropetoksen osalta mies vetosi tahallisuuden puuttumiseen.

Helsingin hovioikeus on nyt päättänyt esittää asiasta ennakkoratkaisupyynnön unionin tuomioistuimelle. Alkotaxin avustajan Petteri Snellin mukaan päätös pyytää ennakkoratkaisua on oikea.

– Asiassa on kyse selkeästä ristiriidasta kansallisen laintulkinnan ja EU-oikeuden välillä, Snell sanoo.

Hänen mukaansa ratkaisun saaminen unionin tuomioistuimesta kestää vähintään vuoden verran. Snell on edustanut päämiehiään EU:n tuomioistuimessa ennenkin, muun muassa vuonna 2002 Suomen autoverotuksen muuttaneessa niin sanotussa Siilin-jutussa.

EU kumosi Ruotsin etämyyntikiellon

Euroopan unionin tuomioistuin antoi vuonna 2009 ratkaisunsa paljolti Alkotaxin tapausta vastaavassa asiassa. Tuomioistuin katsoi niin kutsutussa Rosengren -tuomiossaan, että Ruotsin etäkauppakielto rajoitti tuontia EU:n perussopimuksen vastaisesti.

– Rosengren-tuomio soveltuu tapaukseen täysin ja sen perusteella oikea ratkaisu on selvä. Etämyynti tulee sallia myös Suomessa, Snell sanoo.

Rosengren-tuomio johti Ruotsissa merkittäviin muutoksiin. Sen seurauksena Ruotsin kansallinen monopoli Systembolaget joutui itsekin aloittamaan alkoholin kotikuljetukset, jotta se kykeni vastaamaan etämyyjien tuomaan haasteeseen.

Suomessa etämyynnin vapautumisen vaikutuksia voi vain arvailla. Sosiaali- ja terveysministeriössä uudistetaan parhaillaan alkoholilakia. Etämyynnin kiellon poistuminen johtaisi todennäköisesti alkoholintuonnin kasvuun, mutta vähentäisi viinanhakumatkoja Viroon.

Snell uskookin ennakkoratkaisun vaikuttavan myös uuden alkoholilain valmisteluun.

VTT:n tutkimusjohtajana työskennellyt taloustieteilijä Iikko B. Voipio totesi lauantaina Iltalehdelle, että alkoholia kannattaa nykyhinnoilla hakea jo Kajaanin korkeudelta.

Panimoliiton kuluneella viikolla julkaiseman Suomalaisen alkoholipolitiikan edunsaajat -raportin mukaan alkoholilakiin kaavaillut kiristykset tulevat lisäämään muualta tuodun alkoholin houkutusta entisestään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)