Suomen somalialaisilla yhteyksiä ISIS:in

Suomen ja Ruotsin somaliyhteisöissä vaikuttaisi toimivan henkilöitä, jotka suhtautuvat myötämielisesti terroristijärjestö ISIS:in ja pitävät yhteyksiä taistelijoiksi lähteneisiin, kertoo tutkija Marko Juntunen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereen yliopiston sosiaaliantropologian yliopistonlehtori Marko Juntunen kertoo Nykypäivän haastattelussa, että jihadismista innostuvat nuoret saattavat olla hyvin erilaisista taustoista. Yllätyksekseen hän havaitsi, että moni Suomessa ISIS:stä innostunut nuori näyttää olevan ammattikorkeakouluopiskelija tai lukiolainen. Radikaalista islamista innostuvia nuoria vaikuttaisi yhdistävän juurettomuuden tunne suhteessa läntiseen yhteiskuntaan.

Juntusen mukaan Suomen ja Ruotsin somalialaisyhteisöissä on nuoria, jotka jakavat ja suosivat sosiaalisessa mediassa ISIS-propagandaa. Osa pitää myös yhteyksiä Irakiin ja Syyriaan lähteneisiin taistelijoihin sosiaalisen median välityksellä.

Potentiaalisten radikaali-islamististen nuorten kääntymys tapahtuu, kun nuori törmää radikaaliin islamiin houkuttelevaan nettisivuun tai jo kääntyneisiin kavereihin.

– Kavereiden ja sosiaalisen media välityksellä he kohtaavat uudenlaisen islamin, joka on nuorta, elinvoimaista, kokemuksellisuuteen tarttuvaa, helppoa ja selkeää, Juntunen sanoo.

Siinä missä Al-Qaida levitti omaa propagandaansa salasanalla suojatuilla nettisivustoilla, ISIS toimii avoimesti. Sosiaalisessa mediassa aktiivisia sanansaattajina toimivat nuoret islamistiaktivistit. Propagansitit levittävät reaaliaikaista tietoa sotatapahtumista Irakista ja Syyriasta Twitterin välityksellä kuvina ja YouTubessa videopätkinä höystettyinä islamilaisilla iskulauseilla. Hitaammin toimivat läntiset mediat esitetään valheita suoltavina propagandakoneina. Salaliittoteoriat ovat voimissaan.

– Internet-islam on jo aika pitkään ollut nuorisovetoista, Juntunen kertoo.

Cheerleadereita Medinasta

Muslimiyhteisössä taas propagandan luomaa kasvualustaa ruokkivat niin sanotut cheerleaderit. Kyse on islamilaisissa yliopistoissa koulutuksensa saaneista uskonoppineista tai tyystin itseoppineista, jotka levittävät radikaalin islamin ja jihadin sanomaa. Cheerleaderit osaavat toimia laillisuuden rajamailla niin, että heidän toimintaansa ei voi suoraan tuomita lakien valossa terrorismiin yllyttämiseksi.

– Läntistä salafismia tarkasteltaessa hyvin monessa yhteisössä keskeinen innoittaja on Medinan islamilainen yliopisto, jonne saapuu vuosittain useita satoja länsimaisia opiskelijoita. Osa, näistä alkaa tuottaa lännessä toimiessaan huomattavasti virallista opetusohjelmaa radikaalimpaa uskonkäsitystä.

Juntusen mukaan Medina-linkkejä on näkyvissä myös monilla suomalaisilla salafi-ryhmillä.

Läntisen maailman suurin pelko on, että ISIS:n jihad etenee taistelutantereelta palaavien nuorten mukana länsimaihin. Taisteluiden karaisemat nuoret otetaan lähtömaan yhteisöissä vastaan sankareina. Ongelma syntyy, kun läntisessä kotimaassa heillä ei ole muun yhteiskunnan näkökulmasta mitään statusta – eikä usein edes työtä.

– En pidä yllättävänä, jos joku jäisi jossain vaiheessa kiinni iskun suunnittelusta lännessä, Juntunen sanoo.

Juntunen muistuttaa, että ISIS:n fokus ei ole globaalissa jihadissa kuten al Qaidalla, vaan toistaiseksi pyrkimys on laajentaa islamilaisen valtion aluetta Lähi-idässä ja vakiinnuttaa valta-asema miehitetyillä alueilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)