Alkoholitutkija Peter Erikssonin mukaan Suomessa keskiolut pitäisi vetää pois ruokakaupoista ja siirtää Alkoon. Ruokakaupoissa voitaisiin myydä kakkosolutta.
– Suurin osa suomalaisista ei pysty erottamaan kakkosolutta kolmosoluesta maun perusteella, sanoo Helsingin Sanomien haastattelema Eriksson, joka on virallisesti eläkkeellä, mutta jatkaa tutkimustyötä ja toimii dosenttina Helsingin yliopistossa.
Kakkosoluen myyminen ruokakaupoissa ei ole kuitenkaan saanut kannatusta.
Hallituksen alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksessa sallitaan vahvempien oluiden, lonkeroiden, limuviinojen ja siiderien myynti ruokakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Uudistus siirtyy ilmeisesti pitkälle ensi vuoteen.
Hallituksen mukaan hanke purkaa normeja, vähentää alkoholihaittoja ja kohentaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä.
Asiantuntijoiden mukaan haitat kuitenkin lisääntyvät.
Erikssonin mukaan vahvemmat oluet lisäävät alkoholihaittoja.
– Nyt toistuu 12 vuoden takainen tilanne, jossa alkoholiveroa pudotettiin 30 prosenttia. Alkoholinkulutus ja haitat lisääntyivät nopeasti, Eriksson sanoo.
Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho on samoilla linjoilla.
– Jos kulutus lisääntyy, haitat lisääntyvät. Haittoja ei vähennetä näin, Alho toteaa.
Kulutus kasvaa uudistuksen myötä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
– On syytä olettaa, että haitat lisääntyvät kautta linjan, äskettäin valmistunut arvio toteaa.