– Ruoan hintakehitys näyttää olevan taittumassa ja hidastumassa. Olemme kokeneet viimeisten vuosien aikana hyvin nopean ruoan hintojen nousun, ja se on ollut suhteessa yleiseen inflaatiovauhtiin poikkeuksellisen nopeaa, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen professori Jyrki Niemi Ylen Ykkösaamussa.
Ruoka on kallistunut Suomessa viime vuosina yleistä hintakehitystä nopeammin, selviää kuluttajatutkimuskeskuksen ruokakorivertailusta. Ruoan hintaa ovat nostaneet verot, ruoan maailmamarkkinahintojen nousu ja työvoimakustannusten kallistuminen. Esimerkiksi kotimaisen kurkun hinta nousi 64 prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2012.
– Monet tekijät kuitenkin viittaavat siihen, että ruoan hinta on taittumassa, ja se lähti liikkeelle jo viime vuoden puolivälin jälkeen. Ruoan hinta ei ole juurikaan enää noussut. Tämän ja ensi vuoden osalta näyttäisi vähän rauhallisemmalta.
Niemi pitää myös ruoan hinnan alenemista mahdollisena, mutta epätodennäköisenä.
– Toki sekin on mahdollista, mutta sitä on nähty harvoin Suomessa, että ruoan hinta olisi laskenut kovin paljon. Se ei ole kovin tavallista.
Ruoan hinta on Niemen mukaan taittumassa ennen kaikkea globaalilla tasolla tapahtuneiden muutosten vuoksi.
– Ruoan maailmanmarkkinoiden hinnat ovat selvästi laskeneet viimeisen vuoden aikana. Siten maailmanmarkkinoilta ei ole tulossa paineita ruoan hinnan nousuun. Koska ruoan hinta on noussut reippaasti viime vuosina, tietyt paineet ovat purkautuneet viimeisten vuosien aikana.
– Ei ole olemassa mitään merkkejä siitä, että ruoan hinta olisi nyt kovassa nousussa. Toki ruoan hinnan ennustamiseen liittyy aina suuria epävarmuuksia, koska se on lopulta riippuvainen sääolosuhteista. Emme voi tietää varmasti tulevan satokauden säitä.