”Alko halventaa asiakkaita” – ex-myyjä kertoo kontrollinapista

Olennaista oli painaa kontrollinappia, toteaa Alkon ex-myyjä. Hän syyttää Alkoa kaksinaismoralismista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lahtelainen Francis McCarron kertoo Uuden Suomen blogissaan opiskeluaikaisista kokemuksistaan Alkon myyjänä. McCarronin mielestä Alko oli kaksinaismoralistinen.

”Meille myyjille tuputettiin toisesta korvasta tietoa alkoholin haitoista ja siitä kuinka velvollisuutemme on varjella asiakkaita niiltä. Toisaalta aina kerran kaksi kuukaudessa tuli joku päällikkö kertomaan, että tuotteiden myyntiä olisi lisättävä jotta päästäisiin ”tavoitteisiin”.”

Käytännössä ohjeistuksiin kuului, että myyjien oli myytävä enemmän, mutta he eivät saaneet tuputtaa. Myymälän myyntien kehittymistä seurattiin aktiivisesti ja sitä pyrittiin parantamaan.

”Samanlaiseen kaksinaismoralismiin törmäsi kassalla, kun tehtiin ”päihtymyskontrollia”. Jos asiakas oli tai edes vaikutti päihtyneeltä piti painaa ”päihtymyskontrollinappia”, jolla tilastoitaisiin kuinka paljon monopoli on kontrolloinut kansalaisten päihtymystä. Jos kansalainen kuitenkin pysyi tolpillaan ja kykeni suhteellisen normaalisti vastaamaan myyjän kysymyksiin, hänelle sai myydä. Olennaista oli, että painoi kontrollinappia.”

McCarronin mukaan myyjät alkoivat jossain vaiheessa saada palkkabonusta päihdekontrolleista.

”Sehän oli sietämätöntä kansalaisten kyykyttämistä, mutta bonukset sen kuin kasvoivat. Sanomattakin on selvää, että ikäkontrolliin oli oma nappinsa, jota jokaisen kunnon alkolaisen tuli säännöllisesti painella.”

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana Hämeessä oleva McCarron kertoo olevansa vakuuttunut siitä, että ”Alko ei oman sloganinsa mukaisesti palvele, vaan se ennemmin halventaa ja kyykyttää asiakkaita.”

Hänen mukaansa on hämmentävää, että alkoholin myymiseen tarvitaan niin valtava, raskas ja kallis hallinto-organisaatio kuin Alko. Hän ihmettelee Alkon toimitusjohtajan 378 000 euron vuosituloja.

”Alkon hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä. Alkon hallituksen alaisia valiokuntia on kolme, joissa ihmisiä on yhteensä yhdeksän. Alkon johtoryhmään kuuluu seitsemän henkilöä ja Alkon hallintoneuvostoon kuuluu kaksitoista kansanedustajaa. Lisäksi konklaaviin kuuluu vielä sosiaali- ja terveysministeriön edustaja, eli laskentatavasta riippuen 28–37 johdon henkilöä vastamaassa monopolin hallinnon toteuttamisesta. Minusta tässä on hämmästyttävä määrä kovapalkkaisia ihmisiä mukana, kun tuote on kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen ja haluttu. Huomautuksena, että Nokian hallituksessa ja sen jaostoissa on laskentatavasta riippuen 8-16 ihmistä”; McCarron laskee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)