Juoma mukaan ravintolasta – tämä alkoholiuudistus on julkisuudessa unohtunut

Kokoomuksen Outi Mäkelän ja Sinuhe Wallinheimon mukaan alkoholilain uudistuksella halutaan laajentaa kuluttajien valinnanmahdollisuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alkoholilain uudistuksen luonnos lähetettiin lausuntokierrokselle tiistaina. Lakikokonaisuudessa puretaan kokoomuksen kansanedustajien Sinuhe Wallinheimon ja Outi Mäkelän mukaan laaja joukko erityisesti ravintola-alaa rasittavaa pikkutarkkaa sääntelyä.

Wallinheimo ja Mäkelä toteavat tiedotteessaan olevansa tyytyväisiä siihen, että eduskuntaryhmien sopimat asiat ovat luonnoksessa sisällä.

Sääntelyn purkamisen lisäksi luonnokseen sisältyvät eduskunnassa keväällä sovitut täydennykset. Niitä ovat muun muassa kaupoissa myytävien juomien enimmäisvahvuuden korotus 4,7 prosentista 5,5 tilavuusprosenttiin.

Myös niin kutsuttu valmistustaparajoitus poistuu. Se tarkoittaa, ettei kaupoissa myytävien juomien alkoholin tarvitse enää olla käymisteitse valmistettua. Tämä sallii juomasekoitteiden myymisen kaupoissakin.

Outi Mäkelän mukaan kuluttajien valinnanmahdollisuuksia haluttiin parantaa.

– Erityisesti pienille kaupoille valikoimavapautuksista on apua kilpailussa suurempia kauppoja vastaan. Myös matkustajatuonti tulee vähenemään, ja tämä tarkoittaa lisää verotuloja Suomeen, hän arvioi.

Sinuhe Wallinheimo nostaa esiin hänen mielestään julkisuudessa vähälle huomiolle jääneitä yksityiskohtia, kuten ravintoloiden ulosmyyntioikeuden ja EU-hyväksynnän hakemisen pienpanimoiden erilliselle oikeudelle tietyin ehdoin myydä ulos jopa 12-prosenttisia tuotteita, vaikka Alkon monopoli yli 5,5-prosenttisissa juomissa muuten säilyisi edelleen.

– Tämä uudistus tulee merkitsemään, että ravintolasta voi ennen iltayhdeksää ostaa mukaan vaikka pullon erikoisolutta tai kotimaisen valmistajan huippuginiin tehtyä lonkeroa tai Gin&Tonic-tölkin, kunhan vahvuus on enintään 5,5 prosenttia. Sama oikeus koskee juomavalmistajia, Wallinheimo tähdentää.

Kansanedustaja muistuttaa, ettei EU vaadi rajoja pienpanimoiden ulosmyyntioikeuteen. Kyse on Suomen halusta säilyttää Alkon monopoli.

– Haluan selventää tätä, jotta ei jäisi väärää kuvaa siitä, että EU muka vaatisi tällaisia rajoja. Alkon monopolin säilyttäminen on Suomen oma vaatimus, josta ei voi syyttää EU:ta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)