Helsingin ortodoksihiippakunnan piispa Ambrosius sanoo ymmärtävänsä kiisteltyä kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista ja sen takana olevia ihmisiä:
– Parisuhteen rekisteröineet eivät saisi olla huonommassa asemassa yhteiskunnan lainsäädännön ja taloudellisten kysymysten kohdalla kuin ne, jotka ovat perinteisessä avioliitossa.
Suomen ortodoksikirkko ei ole toistaiseksi ottanut kantaa asiaan.
– Minusta tämä on pohjimmiltaan yhteiskunnan ja poliitikkojen asia, katsoo Ambrosius.
Toki ortodoksikirkkokin tulee antamaan lausuntonsa, jos sitä aikanaan pyydetään.
Avioliitto-sana koetaan vaikeaksi
Metropoliitta Ambrosius huomauttaa, että kun avioliitto on vuosituhansia merkinnyt miehen ja naisen välistä liittoa, kirkoissa koetaan asia vaikeaksi.
– Vaikka lakiesityksen sisältö olisi täysin sama, jos termi avioliitto korvattaisiin jollain muulla sanalla, tämä herättäisi paljon vähemmän tunteita, uskoo Ambrosius.
Esimerkkisanaksi Ambrosius väläyttää siviililiittoa.
Kirkoissa asenteet muuttumassa
Metropoliitta Ambrosius myöntää, että kirkkojenkin asenteet ovat kuitenkin muuttumassa:
– Historiallisestihan kirkot ovat olleet aika kriittisiä, mutta tänä päivänä kirkoissakin aletaan ymmärtää, ettei homoseksuaalisuus ole edes ihmisen oma valinta. Kyllä meidän kirkon ja jokaisen kirkon täytyy puolustaa ihmisten oikeutta omaan minuuteen, omaan elämään ja myös omaan seksuaaliseen elämään.
Kannatatteko siis tasa-arvoista avioliittolakia?
– En halua sanoa vielä juuta enkä jaata, kun kyseessä ei ole vielä selvä esitys. Jos sanon asiasta tässä vaiheessa jotain, jokainen vetää tämän omaan pussiinsa ja ymmärtää asian väärin.
Metropoliitta Ambrosius toteaa, että vaikka kansalaisaloite etenisi laiksi saakka, ortodoksikirkko ei tule kuitenkaan vihkimään muita kuin miesten ja naisten välisiä liittoja. Suhteensa rekisteröineille pareille tarjotaan jo tälläkin hetkellä kodinsiunausta, joka on kuitenkin eri asia kuin avioliiton siunaus.
Naispappeus ”avoin kysymys”
Arkkipiispa Leo piti vuosi sitten STT:n haastattelussa täysin mahdottomana, että ortodoksinen kirkko tulevaisuudessa siunaisi samaa sukupuolta olevan parin tai hyväksyisi naispappeja.
Oletteko samaa mieltä?
– En olisi niin varma. Tällä hetkellähän tilanne on tämä, mutta esimerkiksi naispappeuden kohdalla tulevaisuus on minusta avoinna. Kirkon perinteissä ei ole tietysti kokemusta naispappeudesta, mutta mielestäni se on viime kädessä avoin kysymys ja aika näyttää.