Moni meistä on usein kirjoittamassa Facebookissa jotain nasevaa ja tärkeää, kunnes tajuamme että se onkin typerää tai haitallista. Viime hetkessä deletoimme kirjoitusluonnoksemme Facebook-ruudulta backspace-näppäimellä tai muuten pois. Itsesensuuri ja järki toimii.
Mutta Facebook on nähnyt ja tietää ja muistaa, mitä jo ehdit näpytellä ja pyyhkiä pois.
Slate-lehden mukaan Facebook käyttää samanlaista tekniikkaa kuin esimerkiksi Gmail tai Word, jotka säilyttävät automaattisesti niissä näpytellyt tekstiluonnokset. Vaikka suljet selaimen tallentamatta tekstiäsi tai vaikka sähkökatkos yllättää, löytyy luonnoksesi usein lähes kokonaisena.
Niin tapahtuu myös Facebookissa – vaikka siellä käyttäjä ei odota eikä tiedä niin käyvän.
Facebookin palveluksessa olleet tutkijat Sauvik Das ja Adam Kramer ovat valottaneet tästä löytyvässä tieteellisessä artikkelissaan tutkimustaan ”viime hetken itsesensuurista”.
He tutkivat massiivista määrää Facebookin statuspäivitysten, kommenttien ja aikajanojen ”non-posteja”, jotta niitä ymmärrettäisiin paremmin. Heidän mukaansa 71 prosenttia Facebook-käyttäjistä itsesensuroi.
Facebook siis analysoi kyseisiä ”non-posteja”, joita niiden tekijät eivät halua julkaista. Facebook haluaa päästä jyvälle niistä ymmärtääkseen ja kehittääkseen palveluaan. Mahdollisimman mittava viestintä saitilla on yhtiön etu.
Facebookin sanotaan olevan kiinnostunut siitä tapahtuuko itsesensuuria, minkä vuoksi ja missä yhteyksissä, mutta ei sinänsä viestien sisällöstä tai yksittäisistä sisällöistä. Deletoimiesi viestien sisällön kerääminen talteen on teknisesti täysin mahdollista, mutta sitä ei kerrota tehtävän.
Näpytellessäsi tekstiä Facebookin ruutuun Facebook vaihtaa koodia selaimesi kanssa. Koodi lähettää metatietoa Facebookille.
Slaten mukaan heille kommentoinut Facebookin edustaja toteaa, että yhtiö on kertonut keräävänsä tietoa toiminnastasi Facebookissa. Hänen mukaansa itsesensuroidut viestit kuuluvat tuon ilmoituksen piiriin.
Facebookissa todella lähetetyt viestit ja kommentit puolestaan eivät poistu bittimaailmasta, vaikka deletoit ne. Niistä jää yleensä aina kopio jonnekin saitin uumeniin.