Yle: Suomalaisnaiset pyrkivät irti islamista -huivi on yhä ulkonäön minimivaatimus

Islamista luopuminen voi johtaa Suomessakin hyljeksintään, pelotteluun ja väkivallalla uhkailuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle on haastatellut tästä löytyvään reportaasiinsa Suomessa asuvia parikymppisiä musliminaisia Ifrahia ja Fatimaa (nimet muutettu). He ovat jättäneet uskonsa. Naiset kertovat, kuinka kulissia uskovaisuudesta on silti yhä pidettävä yllä.

– Äitini on sitä mieltä, että jos ei rukoile, ei ole muslimi. Joten rukoilen, kun äiti niin sanoo. Oikeasti saatan rukoilun sijaan mennä vaatehuoneeseen ja olla siellä muutaman minuutin puhelimella, Ifrah tunnustaa.

Molemmat naiset kantavat hijab-huivia. He kutsuvat sitä ulkonäkönsä ”minimivaatimukseksi” muslimina. Perheet eivät tiedä, etteivät naiset enää ole uskossa.

Ylen mukaan islamista luopuminen voi johtaa Suomessakin hyljeksintään, pelotteluun ja väkivallalla uhkailuun. Fatima kertoo tapauksista, joissa vanhemmat ovat lähettäneet ”epäislamilaista elämää” viettäviä lapsiaan ulkomaille paikkoihin, joissa katsovat islamin arvojen vielä toteutuvan.

Fatiman mukaan nuorien vanhemmat, eivät halua, että nämä tulisivat paheellisiksi ja eläisivät länsimaisesti.

– Olen kuullut myös muilta entisiltä muslimeilta, että heitä on uhkailtu väkivallalla tai saatettu häätää kotoaan pois, Fatima kertoo.

Hän on perustanut viime vuonna yhdessä Ifrahin kanssa Suomen ex-muslimit -blogin. Se levittää tietoa islamista irtautumista harkitseville sekä seksuaalivähemmistöihin kuuluville muslimeille.

– Meidän tarkoituksenamme ei ole lietsoa vihaa islaminuskoa kohtaan, Fatima toteaa.

Hänen mukaansa moni uskonnoton muslimi ei kuitenkaan tiedä, että islamista voi ylipäänsä luopua.

Ifrahin ja Fatiman mukaan vanhoillinen uskonnon tulkitseminen on yleistä erityisesti somalien keskuudessa. He sanovat, että varsinkin naisten asema on ahdas. Pitää pukeutua tietyllä tavalla ja esimerkiksi uiminen yleisillä uimarannoilla voi olla kiellettyä siveellisyyssyistä.

– Koraanissa naiset eivät ole itsenäisiä toimijoita tai tekijöitä, vaan aina jonkun vaimoja, siskoja, tyttäriä tai äitejä. Toki miehilläkin ovat omat haasteensa, mutta esimerkiksi naisten siveellisyyttä vahditaan paljon tarkemmin. Tämä heikompi asema vaikutti merkittävästi siihen, että aloin kyseenalaistaa aikoinaan uskoani, Fatima sanoo.

Vaikka kaikki muslimit eivät näin ajattelekaan, sanovat naiset, että yhteisöt vaikenevat ongelmista.

Heidän mielestään suomalaistenkin pitäisi avata suunsa epäkohdista eikä pelätä liikaa muslimien loukkaamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)