Yrittäjä-kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.) kertoo Iltalehden blogissaan kolmesta asiasta, jotka hänen huomionsa mukaan kesäihmisiä kiinnostavat, mutta joiden kuvioita vallan käytävillä ei ymmärretä.
– Heitä kiinnostaa mitä oikein tapahtui hallituksessa, kun perussuomalaisille valittiin uusi puheenjohtaja – mikä ihmeen kuvio se oli? On käynyt selväksi, että asia on ihmisille kaikkea muuta kuin selvä, Hjallis Harkimo kirjoittaa.
– Valitettavasti olen joutunut vastaamaan, että en monelta osin ymmärrä minäkään enkä siksi pysty vastaamaan.
Harkimon mukaan hän osaa vielä vastata, että selvästi kaikissa pääpuolueiden liikkeissä tarkoitus oli välttää hallituksen kaatuminen. Hän sanoo itse epäilevänsä hallituksen pysymistä kasassa.
Toinen on sote-uudistus, josta Harkimo sanoo keskustelleensa paljon ihmisten kanssa.
– Siitäkään ei kukaan oikein ymmärrä mitään – paitsi sen, että koko uudistus siirtyi viikossa vuodella eteenpäin. Vielä edellisellä viikolla vakuuteltiin toista, mutta näin vain kävi, Hjallis Harkimo kuvailee.
– No minulta tietysti kysytään, että miksi näihin asioihin ei perehdytä paremmin, miksi annetaan kommentteja vaalien ajankohdista ja soten voimaantulosta ennen kuin otetaan asioista selvää. Olen joutunut taas sanomaan, että en minä tiedä. Minustakin se on käsittämätöntä.
Kolmantena hän kertoo alkoholiuudistuksesta, josta sanoo kysyjälle vastanneensa, että laki kaatuu jos oppositio äänestää vastaan ja kaikki kansanedustajat saavat äänestää asiassa ”omantunnon mukaan”.
– No minulta kysytään tietysti, että miksi tässä asiassa omatunto on vapaa? Koko ajatus ryhmäkuristahan liittyy siihen, että hallitus saa esityksensä läpi. Jälleen vastaan, etten tiedä enkä ymmärrä itsekään.
Harkimo sanoo kesäisten keskustelujen vakuuttaneen hänet siitä, että ”politiikan uskottavuus jatkaa rapistumistaan, kun niin hallitus kuin oppositio selittelevät ja muuttavat päätöksiään”.
– Hallituksen tehtävä on harkita päätöksensä paremmin, tiedottaa yhtenäisemmin ja pitää huolta, että se puhuu yhtenäisellä äänellä. Nyt vaaditaan johtajuutta. Muuten kukaan ei pian jaksa ottaa tätä touhua vakavasti.