Kieli on merkittävässä roolissa politiikan ja kansalaisien todellisuuksien vieraantumisessa, Hjallis Harkimo pohtii Savon Sanomien blogissaan.
Harkimo muistelee, miten tavallisella ja maanläheisellä kielellä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) alkoi keskustella Harkimon tv-ohjelmassa, kun puheeksi tuli Sipilän pojan kuolema.
”Sama on käynyt ennenkin, kun olen haastatellut poliitikkoja ohjelmissani. Kun itse yritän kysyä aidosti jutellen vaikeistakin asioista tavallisella kielellä, haastateltava saattaa yhtäkkiä pudottaa esiintymismaneerinsa ja esiin tuleekin ihan tavallinen ihminen”, Harkimo kirjoittaa.
Hänen mielestään poliitikot puhuvat yhteiskunnallisista asioista liian vaikealla kielellä.
”He puhuvat ikään kuin toisilleen: vastustajille ja omille puoluekavereille. Vaikeata kieltä he käyttävät siksi, että kuulostaisivat fiksummilta kuin ovatkaan. Minun on helppo puhua niin, etten kuulosta liian fiksulta. Se tulee ihan luonnostaan.”
Harkimo toteaa toivovansa samaa asennetta monille muille poliitikoille.
”Uskallusta astua alas ammattilaisroolista ja jatkuvasta pelosta, että jääkin kiinni tietämättömyydestä. Se pelko tuottaa jargonia ja kapulakieltä, jota ei ymmärrä sitten yhtään kukaan tavallinen kansalainen”, hän pohtii.
Harkimon mielestä poliitikoilla on syytä ”katsoa omaan suuhunsa ja pohtia, kuinka pitkiä ja vaikeita sanoja sieltä tulee”.
”Koska kun vähän raaputamme pintaa, niin jokaisen poliitikon, tähden, julkkiksen ja tavallisen ihmisen sisimmästä löytyy hyvin samanlaisia asioita: kuolemaa, surua, onnenhetkiä ja arjen kommelluksia.”