Viimeisimmästä mylläyksestä – aluehallintovirastojen (avi) ja ELY-keskusten luomisesta – on kulunut vain muutama vuosi, kun valtion alue- ja paikallishallintoa ollaan taas pistämässä uuteen uskoon, sanoo JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch.
Suurennuslasin alle ollaan ottamassa avien ja ELY-keskusten lisäksi maistraatit ja TE-toimistot.
– Mylläysvauhti alkaa olla sellainen, että henkilöstö ei enää pysy perässä, kuka tekee töitä kenenkin ohjauksessa ja missä, jos kohta missään, Karrasch jatkaa.
Hänen mielestään huomio on kiinnitettävä toimintaprosesseihin ja annettava niiden viilaamiselle ja hiomiselle aikaa.
– Meneillään olevat lukuisat ja päällekkäin tehtävät muutokset ovat taloudellisesti tehottomia ja vievät resursseja, jotka ovat pois tehokkaasta ja laadukkaasta viranomaistoiminnasta.
Karrasch huomauttaa, että tuottavuutta ei paranneta sillä, että virastoja runtataan pikaisella aikataululla väkisin yhteen ja toiminnot sekoitetaan pahemman kerran.
– Edellisenkään uudistuksen tavoitteiden toteutumista ei ole pystytty seuraamaan ja nyt jo ollaan suunnittelemassa uutta. Emme edes tiedä, ovatko aikaisemmat uudistukset olleet toiminnan ja talouden kannalta järkeviä.
Karrasch toteaa, ettei JHL ei vastusta muutoksia itsessään, mutta turhia, pitkittyneitä ja päällekkäisiä muutoksia ei järjestön mielestä ole syytä käynnistää.
JHL:n mielestä aluehallintovirastot ja ELY-keskukset pitäisi säilyttää erillään, mahdollisesti valtakunnallisina virastoina. Niillä olisi alueelliset toimipisteet, joissa alueellinen osaaminen ja hallinta keskeisesti säilytettäisiin. Maistraattien ja TE-toimistojen asema pitäisi JHL:n mielestä ratkaista tässä samassa yhteydessä.