Fortum ilmoitti torstaina myyvänsä sähkönsiirtoverkkonsa. Pääministeri Jyrki Katainen totesi eduskunnassa, että yli 80 prosenttia sähkönjakeluverkosta on jo nyt yksityisillä yrityksillä.
Pääministeri totesi eduskunnan kyselytunnilla, että Fortumin hallussa on sähkönjakeluverkosta noin viidennes.
– Uutta omistajaa säätelevät samat lait sähkönjakeluun, asiakashinnoitteluun ja investointeihin liittyen kuin Fortumiakin käsittävät. Kauppa mahdollistaa Fortumille uudet investoinnit yhtiön kehittämiseen ja uuteen teknologiaan.
Jyrki Katainen vastasi perussuomalaisten Jussi Niinistön kysymyksiin, joissa Kataisen mukaan oli monta asiavirhettä. Työmatkalla olleen elinkeinoministerin puolesta vastannut Katainen luetteli seuraavat tosiasiat:
– Huoltovarmuuden kannalta: huoltovarmuuskeskus ei ole pitänyt tätä (kauppaa) ongelmallisena, ei myöskään mikään muu viranomaistaho, Katainen listasi.
– Kantaverkko on Fingridin omistuksessa, josta valtio omistaa merkittävän osuuden. Valtio on myös määräysvaltaa käyttävä taho kantaverkossa. 80 prosenttia sähkönjakelusta on jo yksityisillä yrityksillä. Fortumin osuus on vain 20 prosenttia.
– Yhtiö joka nyt ostaa on konsortio, jossa on suomalaisia eläkevakuuttajia ja kansainvälisiä sijoittajia. Yhtiö perustetaan Suomeen.
Perussuomalaisten Timo Soini ihmetteli, ovatko yksityiset eläkevakuuttajat nyt sähkötalouden suurimpia asiantuntijoita. Soinin mukaan Kreikkaan tehtyä lainaa perusteltiin hyvänä bisneksenä ja nyt sähköverkoista minimituotto on kahdeksan prosenttiyksikköä. (Katainen korjasi luvun myöhemmin: se on maksimissaan viisi.)
– Jälleen vanhat puolueet vanhassa hallituksessa ja tässä hallituksessa tekevät huonoa bisnestä. Pian saamme kirjeen: korotamme sähkösi hintaa – sinun ei tarvitse tehdä mitään, Timo Soini sanoi.
Pääministeri vastasi, että riippumatta omistajasta yhtiötä säädellään laeilla.
– Fortum on tehnyt päätöksen, jonka mukaan se lähtee tavoittelemaan uutta kasvavaa liiketoimintaa, jonka tuotto pitäisi olla huomattavasti suurempi kuin se saa sähkönjakelusta. Tämä on tietysti suomalaisten etu, Katainen totesi.
– Näin merkittävä investointi kertoo, että Suomeen luotetaan.
Pääministerin mukaan Suomesta ei löytynyt enempää yksityisiä sijoittajia.
– Täällä on joissain puheenvuoroissa mainittu, että valtio ei ollut mukana tarjoamassa. No, ei kyllä ehkä kannatakaan olla, jos kauppahinta on kaksi ja puoli miljardia euroa. Jos valtio olisi sijoittanut tällaiseen, josta ei synny yhtään uutta työpaikkaa, niin voi kyllä kysyä hyvin että minkä takia valtion pitäisi ottaa velkaa ja sijoittaa tämän kaltaiseen toimintaan edes omien sijoitusyhtiöidensä kautta, Jyrki Katainen sanoi.
– Hallitus ei ole myynyt. Fortumin hallitus on myynyt. Meidän mielestämme se myynti oli perusteltua sen takia, että yhtiö haluaa kasvaa ja kehittää uusia energialiiketoiminnan aloja, hän totesi.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, että he eivät kritisoi Fortumin myyntiä, mutta he arvostelevat valtion passiivisuutta suomalaisen omistajakonsortion hakemisessa.
Sipilän mukaan Fortumin verkot olisivat voineet olla osa heidän esittämäänsä Infra Oy:tä.
– Tässä olisi ollut hyvä tilaisuus uudenlaiselle kansanobligaatiolle, jossa on pitkäaikaista turvaavaa tuottoa, Sipilä sanoi.
Pääministeri vastasi, että Fortum ei löytänyt enempää suomalaisia omistajavaihtoehtoja.
Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) totesi olettamuksen olevan, että uusi rakenne tuottaa enemmän valtiolle. Hänen mukaansa kantaverkko on huoltovarmuusasia, mutta 20 prosentin osuus ei heidän saamansa vastauksen mukaan ole huoltovarmuusasia.
– Suomi on pääomaköyhä maa. En pidä ihan huonona, että tänne tulee ulkomaista pääomaa aika iso määrä, joka pannaan sellaiseen verkkoon jota ei voi rullata ja panna rekkakuskien ja rekka-autojen mukaan maailmalle. Se jää tänne. Ei se nyt mikään huono asia tässä mielessä ole!