Verkkouutiset

Kuntakokeiluihin 28 hakemusta

Valtiovarainministeriö sai osana kuntauudistusta toimiviin ja kuusi eri kokonaisuutta käsittäviin kuntakokeiluihin määräaikaan mennessä 28 hakemusta kunnista ja alueilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eniten kiinnostusta kokeiluun hakevien kuntien keskuudessa herätti osallistuminen hyvinvoinnin integroidun toimintamallin (16) kokeiluun sekä nuorisotakuukokeiluun (15).

Hyvinvoinnin integroidussa toimintamallissa kyse on asiakaslähtöisten toimintamallien tukemisesta. Tätä varten yhdistetään mm. lakisääteisiä yksilöllisiä palvelusuunnitelmia ja selvitetään poikkihallinnollisen tiedon tietosuoja- ja salassapitosäädösten tulkintoja sekä tehdään tarvittavat muutosesitykset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Koulutuspalvelukokeilussa puolestaan selvitetään, millaisilla ratkaisuilla kokeilualueen kunnat voisivat järjestää opetuksen parhaiten kuntien rajat ylittäen hyödyntämällä yhteistä oppilaitosverkkoa. Tarkoituksena on myös hankkia kokemuksia lukiokoulutuksen hallinnollisesta yhteistyöstä. Kokeiluun tuli viisi hakemusta.

Asumispalvelujen toimintamallin kokeiluun tuli 10 hakemusta. Kokeilussa kehitetään vanhusten ja vammaisten asumista vahvistettuja periaatelinjauksia noudattaen sekä suosituksia joustavasti soveltaen.

Valvonnan toimintamallissa pyritään kohti uutta joustavampaa ja asiakaslähtöisempää toimintatapaa valvontaohjelmia ja aluehallintovirastojen toimintatapoja kehittämällä. Huomio kiinnitetään palvelujen saatavuuteen, palvelukokemukseen sekä taloudellisuuteen. Lisäksi on tarkoitus kehittää kuntien omavalvonnan roolia.

Kuntien ja Kelan yhteistyön toimintamallissa kokeillaan 10 tapauksessa palveluyhteistyötä ja selvitetään Kelan tietojen hyödyntämistä kuntien toimeentulotukiprosessia ja kunnallisten palvelumaksujen määrittelyä varten. Vaihtoehtoisesti selvitetään toimeentulotuen laskennan ja maksatuksen siirtoa Kelalle ja siitä aiheutuvia säädösmuutoksia.

Nuorisotakuukokeilun avulla tuetaan nuorisotakuun paikallista toteuttamista. Kokeilussa kehitetään kuntien ja työvoimaviranomaisten yhteistyön toimintamalleja sekä opintoihin sijoittumisen palvelupolkuja.

Kokeilulakeja koskevan lainsäädännön on määrä tulla voimaan vuoden 2015 alusta. Kokeilu päättyy joulukuussa 2016, minkä jälkeen on tarkoitus tehdä mahdolliset esitykset eduskunnalle kokeilusäädösten vakinaistamisesta.

Ministeriö päättää kuntien valinnasta kokeiluihin helmi-maaliskuun vaihteessa. Kuntia otetaan mukaan kokeiluun 10 – 12 kappaletta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)