Toimenpidesuunnitelmaa käsiteltiin ensimmäisen kerran marras-joulukuun taitteessa, nyt sitä täsmennettiin etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta. Suunnitelma on valmisteltu sisäministeriön koordinoimana eri ministeriöissä, ja se keskittyy kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten laittomaan Suomessa oleskeluun.
Toimenpidesuunnitelmassa laittomasti maassa oleskelevilla ihmisillä tarkoitetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, eivätkä he poistu maasta itsenäisesti ja jotka katoavat tai poistetaan vastaanottojärjestelmän piiristä. Tällöin ulkomaalaisella ei ole laillista oikeutta oleskella Suomessa.
Kuntia ohjeistetaan niin, että laittomasti maassa oleskeleville turvataan oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Kunnat antavat välttämättömän ja kiireellisen avun, valtio korvaa kustannukset täysimääräisesti. Valtionavustuksen myöntämisestä, maksamisesta ja käytöstä säädetään asetuksella.
Mikäli henkilö ei enää saa vastaanottopalveluita ja hän tarvitsee välttämätöntä kiireellistä apua, hänet ohjataan kuntaan hakemaan tilapäistä asumispalvelua, niin sanottua hätämajoitusta. Kuntia ohjeistetaan niin, että hätämajoituspalveluun sisältyy myös ruoka ja mahdollisesti muu akuutti apu, esimerkiksi välttämättömät lääkkeet.
Kunnat selvittävät hätämajoitukseen hakeutuvan oleskeluoikeuden Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksesta. Laittomasti maassa oleskelevat ohjataan palautusjärjestelmän piiriin.
Valvontaa tehostetaan
Poliisi huolehtii valtakunnallisen ja alueellisen tilannekuvan muodostamisesta yhdessä muiden osapuolten kanssa.
Poliisilaitokset tehostavat tietojen vaihtoa alueellisten toimijoiden, esimerkiksi vastaanottokeskusten, raja- ja merivartiostojen, kuntien, aluehallintovirastojen, Kelan, kirkkojen ja järjestöjen kanssa.
Valvontaa tehostetaan myös parantamalla poliisin ja muiden viranomaisten osaamista laittomaan maassa oleskeluun liittyvissä asioissa. Asia koskee entistä useampia virkamiehiä.
Samalla varmistetaan, että tietoa vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta on hyvin saatavilla. Tietoa jaetaan myös vastaanottokeskusten ulkopuolella esimerkiksi välttämättömien kiireellisten palvelujen tarjoamisen yhteydessä.
Paluun onnistumista tuetaan ja kattavien palautusten toimeenpano varmistetaan. Neuvotteluja yhteistyöpöytäkirjojen laatimiseksi Irakin ja Somalian kanssa jatketaan aktiivisesti. Afganistanin kanssa yhteistyöpöytäkirja allekirjoitettiin lokakuun alussa.
Jokaisella lapsella on perusopetuslain mukaan oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Perusopetuslaki ei edellytä, että lapsen asuminen kunnassa olisi pysyvää tai että kunnan tulisi olla kotikuntalain mukaan määräytyvä lapsen kotikunta. Myös YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaiset velvoitteet sitovat Suomea.
Laittomasti maassa olevien perheiden lasten hakeutumisesta kouluun ei kuitenkaan ole viitteitä eikä sitä pidetä todennäköisenä.
Päätettyjen toimenpiteiden toimeenpano käynnistetään viimeistään ensi vuoden alussa.