SDP tiedotti alkuviikosta valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla valmistellusta lapsivähennysmallista, joka toisi ”merkittävän parannuksen mm. pieni- ja keskituloisille perheille ja erityisesti yksinhuoltajaperheille”.
Rinteen mallissa täyden verovähennyksen saisi 2 100 euron kuukausituloilla. Yli 2 600 euron kuukausituloilla vähennystä ei saisi lainkaan. Vähennys myönnettäisiin molemmille vanhemmille. Yksinhuoltajille vähennys olisi kaksinkertainen. Vähennyksen enimmäismäärä olisi 150 euroa ja yksinhuoltajalla 300 euroa vuodessa.
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) huomauttaa, että lapsilisä on universaali etuus, jonka tarkoituksena on tasata tuloeroja lapsellisten ja lapsettomien välillä samoissa tuloluokissa eikä eri tuloluokkien välillä.
– Kun lapsilisä ja lapsilisäleikkaus kohdentuvat kaikkiin lapsellisiin, niin täysi verovähennys kohdentuu vain alle 2 100 euroa kuussa tienaaviin, joita on kuitenkin hyvin pieni osa suomalaisista vanhemmista, Räty sanoo Verkkouutisille.
Räty tähdentää, että myös kokoomus ymmärtää, että Rinteen mallissa vähennys on kohdennettu heikoimmassa asemassa oleville. Siitä huolimatta Rädyn mielestä hallituksen täytyy vielä miettiä, millä tavalla verovähennys kohdentuu ja kuinka suuri osa suomalaisista lapsiperheistä todellisuudessa hyötyy vähennyksestä.
– Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa? Ne ovat pieniä keskituloisia.
Rädyn mielestä lähtökohtana pitäisi olla se, että säästön peruminen kohdentuu samalle joukolle kuin mille leikkauskin on tehty.
– Muutoin on kyseessä uusi etuus, eikä säästön peruminen.
Rädyn mukaan kokoomuksella ei ole vielä yhteistä linjaa lapsivähennysmalliin, vaikka asiasta onkin keskusteltu ”isosti”. Hänen mukaansa hallitus ottaa malliin kantaa, kun verovähennys tulee budjettilakina hallituksen käsiteltäväksi budjettiriihen jälkeen.
RKP haluaisi luopua lapsivähennyksestä kokonaan ja pienentää lapsilisien leikkausta 110 miljoonasta eurosta 40 miljoonaan euroon.
– Nämä ovat kaikki asioita, joista varmasti voidaan keskustella. Me olemme sitoutuneet hallitusohjelmaan ja siinä oleviin asioihin. Itse en näe järkevänä, että ensin sovitaan jostakin mallista ja sitten lähdetään keskustelemaan, jos tehtäisiinkin jotain muuta, Räty sanoo.
Lapsivähennyksellä on Stubbin hallitusohjelman mukaisesti tarkoitus kompensoida lapsilisiin tehtävää 110 miljoonan euron leikkausta, josta sovittiin keväällä kehysriihessä. Verovähennyksen kustannusvaikutukseksi on sovittu 70 miljoonaa euroa vuositasolla.