Laajan katsauksen SDP:sta kirjoittanut kirjailija ja puolueen vaikuttaja Lasse Lehtinen katsoo, että puolueen aktiivien ja äänestäjien välille on rakennettu aitoja.
Hän aloittaa Mauno Koiviston valinnasta presidentiksi 1982. Tuolloin puolueen ydinjoukon mielestä ehdokas oli väärä ja ”Koivistolle tuli myös vääriä kannattajia, kaikenkarvaisia porvareita, perustuslaillisista vennamolaisiin”. Sama toistui kaksitoista vuotta myöhemmin Martti Ahtisaarta valittaessa.
– Tarja Halonen ei vuonna 2000 olisi tullut valituksi ilman oikeistolaisten naisten sisarellista apua. Tämäkin tilaisuus laajentaa kannattajakuntaa jätettiin seuraavissa eduskuntavaaleissa hyödyntämättä. Eduskuntaan olisi saattanut tulla aatteellisesti heikkoja naiskansanedustajia.
Lehtisen mukaan Erkki Tuomioja on yrittänyt Sdp:n puheenjohtajaksi neljä kertaa, turhaan.
– Solidaarisuus toisia tovereita kohtaan ei ole Tuomiojalle leimallinen piirre. Hän oli vuonna 2008 juuri hävinnyt Jutta Urpilaiselle ja luvannut tukensa uudelle puheenjohtajalle, kun kiusaus lorauttaa tämän kaivoon kasvoi ylivoimaiseksi, Lehtinen kuvailee Tuomiojan unelmahöttö-nolausta Urpilaista kohtaan.
– Tuomiojan tapa tehdä politiikkaa on yksinkertainen. Tietyin väliajoin hän ilmoittaa harjoitetulle talouspolitiikalle tai turvallisuuspolitiikalle vastalauseensa. Tukijoille näyttää riittävän, että vastustetaan vuoron perään EU:ta, Yhdysvaltoja, ydinvoimaa, globalisaatiota, Lipposta ja Raimo Sailasta.
– Samaa lippua liehuttaa Halonen, joka presidenttinäkään ei malttanut nousta aatteidensa yläpuolelle. Kyhnääminen Vladimir Putinin kyljessä oli monelle suomalaiselle kiusallista katseltavaa.
Lasse Lehtisen mukaan tuomiojalaisilla on Sdp:n koneistossa kokoaan suurempi paino.
– Näin yritykset reivata puolueen politiikkaa laajempaa kannattajakuntaa puhuttelevaksi liudentuvat jo ennen kuin mitään tapahtuu. SDP on kuin laiva, jonka ankkuri laahaa meren pohjaa.
Lehtinen ihmettelee, onko Sdp:tä pidetty tahallaan pienenä.
– Pieni aatteellisesti rajattu porukka pysyy paremmin hyppysissä kuin suuri poliittisen keskiviivan molemmin puolin liikkuva kansanliike.