Opetusalan ammattijärjestö OAJ kehottaa jäseniään osallistumaan palkansaajajärjestöjen suurmielenosoitukseen perjantaina Helsingin Rautatientorilla. Mielenilmauksella vastustetaan hallituksen päätöstä heikentää palkansaajien työehtoja ja puolustetaan vapaata sopimusoikeutta.
– Tämä on erittäin poikkeuksellista. Kyllä he tietävät, että tämä on laiton työtaistelu virkasuhteisilla, KT Kuntatyönantajan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo.
Jalosen mukaan Kuntatyönantaja tulkitsee, että perjantaina järjestettävä poliittinen mielenilmaus on lainvastainen työtaistelutoimenpide. Kunnallinen ja valtion virkaehtosopimuslaki kieltävät virkasuhteisilta osallistumisen työtaistelutoimenpiteisiin lakkoa ja työsulkua lukuun ottamatta.
Hyvityssakot ”äärettömän pieniä”
Jalonen ihmettelee sitä, että OAJ on vieläpä ennakkoon ilmoittanut, että se on valmis maksamaan lakkosakot.
Kuntatyönantaja lähettää tänään valvontailmoituksen OAJ:lle saatuaan tiedon laittomasta työtaistelutoimenpiteestä ja kehottaa estämään sen.
– Viime kädessä KT harkitsee, viedäänkö se työtuomioistuimeen laittomana työtaisteluna, Jalonen kertoo.
Jalosen mukaan laittomista työtaisteluista tuomitut hyvityssakot ovat olleet kuitenkin äärettömän pieniä, korkeintaan muutama tuhat euroa. Sakot kohdistetaan yleensä ammattiliitolle ja -yhdistykselle, ei yksittäisille jäsenille.
Virkasuhteiset käyttävät julkista valtaa
Kaikkien kunta-alan ja valtion virkasuhteisten työntekijöiden osallistuminen mielenilmaukseen on lainvastaista.
– Viranhaltijoilla poliittinen työtaistelu ei ole sallittu työtaistelukeino. Työsuhteisilla toki on, mutta viranhaltijoilla ei, Jalonen toteaa.
Lähtökohtaisesti virkasuhteisia ovat ne, jotka käyttävät julkista valtaa. Kunta-alalla virkasuhteisia työntekijöitä oli 116 000 eli 27 prosenttia henkilöstöstä vuonna 2014.
Virkasuhteisia työntekijöitä on iso osa opettajista, esimerkiksi peruskoulun luokanopettajat, lehtorit ja tuntiopettajat, lääkärit, lähes kaikki sosiaalityöntekijät, kaikki palomiehet sekä kunnan johto. Myös päiväkodin johtajat ovat virkasuhteisia.
Sen sijaan esimerkiksi lastentarhanopettajista vain seitsemän prosenttia on virkasuhteisia, eli valtaosa on työsuhteisia, joita työtaistelukielto ei koske. Kunta-alalla työskentelevistä sairaanhoitajista valtaosa on niin ikään työsuhteisia.
Valtiolla virkasuhteisia työntekijöitä oli 69 000 eli peräti 87 prosenttia henkilöstöstä vuonna 2014.
Virkasuhteisia ovat esimerkiksi konstaapelit, verosihteerit, rajavartijat, tullitarkastajat, kihlakunnanulosottomiehet, upseerit, hätäkeskuspäivystäjät ja sairaanhoitajat. Valtiolla työskentelevistä sairaanhoitajista suurin osa työskentelee mielisairaaloissa.