Suomen tuleva hallitus säilyttänee avoimena mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä jo alkaneella vaalikaudella, jos turvallisuusympäristön muutosten arvioidaan sitä edellyttävän.
Onko mahdollisuus myös Naton näkökulmasta todellinen, vai onko uhkana, että turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristyessä puolustusliiton ovet sulkeutuvat?
Alexander Vershbow’n vastaus on yksiselitteisen selvä.
– Suomen jäsenhakemus on tervetullut, mutta valinta on teidän. Nato kunnioittaa sitä turvallisuusratkaisua, johon maanne näissä ankarissa oloissa lopulta päätyy, hän sanoo Verkkouutisten ja Nykypäivän haastattelussa.
Vershbow viittaa Naton peruskirjaan, jonka mukaan jäsenyys on avoin jokaiselle Euroopan valtiolle, jolla on edellytykset edistää peruskirjaan kirjattuja periaatteita ja antaa panoksensa Pohjois-Atlantin alueen turvallisuuteen.
– Peruskirja on ollut voimassa vuodesta 1949. Sitä voitiin tinkimättömästi noudattaa läpi kylmän sodan, eikä ole mitään syytä olettaa, että jatkossa olisi toisin. Nato ei kuitenkaan kulje rekrytoimassa uusia jäseniä, vaan aloite on teidän käsissänne, hän sanoo.
Vershbow’n pitkä ura Yhdysvaltain hallinnon avainpaikoilla antaa hänen viestilleen erityistä painoa: hän epäilemättä tietää, mitä Washingtonissa ajatellaan.
Suomen Nato-kumppanina antamaa panosta Vershbow ylistää varauksettomasti ja uskoo kumppanuussuhteen hyödyttäneen molempia osapuolia. Suhteen tiivistäminen Walesin huippukokouksessa hyväksytyn Enhanced Opportunities -ohjelman (EOP) puitteissa on siksi ollut luonteva askel.
Yhteistyötä tehdään Vershbow’n mukaan erittäin laajalla rintamalla. Sen operatiivisena tavoitteena hän sanoo olevan korkeimman mahdollisen yhteistoimintakyvyn tason saavuttaminen. Myös poliittinen vuoropuhelu on EOP:n ja kiristyneen turvallisuuspoliittisen tilanteen myötä entisestään tiivistynyt.
– Viimeksi viime viikolla Naton neuvosto kokoontui laajennetussa kokoonpanossa, jossa myös Suomi on mukana. Käydyt keskustelut ovat olleet hyvin hedelmällisiä. Toivottavasti tällaisista kokouksista muodostuu normaali käytäntö, hän sanoo.
Lue myös: Nato varautuu nyt jopa rajoitettuun ydinsotaan
Toimittaja: HEIKKI HAKALA.