Nuorten naisten osuus päihdekuntoutuksessa kasvaa, tyypillinen asiakas keski-ikäinen mies

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan nuorten naisten osuus sosiaali- ja terveydenhuollon päihdeasiakkaista on kasvanut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asia käy ilmi päihdetapauslaskennasta, joita on tehty neljän vuoden välein vuodesta 1987 lähtien.

Naisasiakkaista huomattavasti suurempi osa oli THL:n mukaan alle 30-vuotiaita kuin miesasiakkaista. Naisten osuus asiakkaista seurailee heidän osuuttaan alkoholin kokonaiskulutuksesta. Viime vuosikymmeninä naisten päihteiden käyttö on moninkertaistunut.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Päihdetapauslaskennan asiakkaiden ikäkeskiarvo oli 47 vuotta.

Päihdeasiakkaista suurin osa käyttää edelleen alkoholia, mutta yhä useampi on käyttänyt myös laittomia huumeita. Sekakäyttö on THL:n mukaan ollut erityisen yleistä alle 35-vuotiailla asiakkailla.

Suuret ikäluokat ja sitä seuraava ikäluokka, 1950-luvulla syntyneet, muodostavat edelleen määrällisesti suurimman sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen käyttäjäryhmän, vaikka heidän osuutensa asioinnista onkin vähenemässä. Asiakkaiden keski-ikä ei kuitenkaan ole laskenut; tyypillinen asiakas on edelleen keski-ikäinen mies.

Päihdetapauslaskennan mukaan päihteiden aiheuttamat haitat tuottavat sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmälle kokonaisuutena yhtä suuren taakan kuin aikaisemmin vaikka ikäluokat ovat pienentyneet.

Laskentojen tavoittamat asiakkaat ovat olleet THL:n mukaan monella tapaa huono-osaisia. Yksinäisyys, asunnottomuus ja työttömyys on yleistä. Asiakkailla on ollut usein myös mielenterveyden häiriötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS