– Tavoitteena on karsia passiivisesta tupakoinnista aiheutuvia terveysriskejä, mutta taloyhtiöt pitävät parveketupakoinnin kieltämistä byrokraattisena prosessina. Prosessi on hidas, hintava ja vaikea, hän sanoo.
Outi Mäkelän mukaan kynnys kiellon hakemiseen on selvästi koettu liian suureksi, sillä esimerkiksi Tampereella tehtiin vasta nyt ensimmäinen päätös pitkän pohdinnan jälkeen parveketupakoinnin kieltämisestä. Rutiiniluonteinen päätös maksoi taloyhtiölle 480 euroa. Käsittelymaksun lisäksi taloyhtiöt joutuvat maksamaan myös isännöitsijän työstä ja päätösten lainvoimaisuustodistuksista.
– Parveketupakoinnin kiellon saaminen on tehty aivan liian monimutkaiseksi. Sauhuttelu parvekkeilla on kansanterveydellinen ongelma ja haitta etenkin lapsiperheille. Terveyttä ei tule tukahduttaa byrokratialla, Mäkelä toteaa.
Taloyhtiön on kuultava kaikkia asukkaita, tehtävä päätökset oikeassa järjestyksessä ja odotettava kolmen kuukauden moiteaika ennen yhtiökokouksen lainvoimaisuuden toteamista.
Enemmistöpäätöksen saatuaan taloyhtiön on mahdollista tehdä hakemus kuntaan, jossa kunnan viranomainen laskuttaa ratkaisuharkinnastaan ja viranomaispäätöksestään tuntihintaisesti.
– Viranomaispäätösten hintoja on vaikea arvioida etukäteen, ja pelko on että kustannukset voivat nousta satoihin euroihin. Näistä syistä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ei ole käsittelyssä tällä hetkellä yhtäkään parveketupakoinnin kieltohakemusta. Raskas ja kallis lupaprosessi ei ole mitenkään tarkoituksenmukainen, Mäkelä summaa.