Helsingin keskustasta itään lähdettäessä on Sörnäisten jälkeen viime aikoina rakennettu Verkkosaaren-Kyläsaaren uutta kaupunginosaa. Metrolla itään ajaessa aukeaa paikalla Sörnäisten jälkeen vasemmalla merinäkymä Vanhankaupunginlahden selälle.
Tälle paikalle, Kyläsaaren rantaan, ammuttiin punaisessa Helsingissä 13. helmikuuta 1918 jäälle kuusi miestä.
Heistä kaksi koululaista, diplomi-insinööri, tutkija/kirjanpitäjä ja Pellingin retkikunnan johtaja Väinö Petrelius olivat suojeluskuntalaisia. Lisäksi surmattiin heitä auttamassa ollut poliisi.
Väinö Petreliuksen nimi on ensimmäisenä Helsingin Liisanpuistikossa olevassa Pellingin ja Sigurdsin joukkojen 48 vainajan muistomerkissä.
Valtiorikosoikeuden pöytäkirjoista selviää, mitä Helsingin nuoren ja tuntemattomaksi jääneen johtajan ryhmälle tapahtui.
Jääkäriksi Saksaan
Väinö Armas Petrelius (1897-1918) oli malmilaisen arkkitehti Albert Petreliuksen (1865-1946) poika. Suomalaista lyseota eli Ressua käynyt, VPK:ssa toiminut Väinö Petrelius jätti 7. luokan kesken 18-vuotiaana joulukuussa 1915. Hän liittyi Saksassa jääkäreihin veljensä Bertel Petreliuksen (sittemmin Perttu Pertamo, 1892-1956) tavoin.
Väinö Petrelius tuli jo keväällä 1917 Ruotsiin erityistehtäviin ja siirtyi Suomeen joulukuun alussa 1917 – hän purjehti Paavo Talvelan ja Paul Walleniuksen kanssa avopurjeveneellä Turkuun. Vuodenvaihteen 1917-18 yli Petrelius toimi Vimpelin sotakoulussa Aarne Sihvon komppaniassa kouluttajana.
Helsingissä Petrelius valittiin suojeluskuntalaisten toimesta 26. tammikuuta 1918 illalla heidän johtajakseen. Miehet lähtivät kohti Sipoota samana sodan alkua edeltäneenä yönä.
Vihreä pataljoona
Sipoossa he saivat vihreät käsivarsinauhat, joiden mukaan tätä Helsingin suojeluskunnan noin 200 miehen muodostamaa I pataljoonaa kutsuttiin Vihreäksi pataljoonaksi. Aseita oli joka toiselle ja patruunoita 75 miestä kohden.
Pataljoonan päällikkö Petrelius osallistui alkutaisteluihin Nikkilässä ja Martinkylässä ja haavoittui lievästi oikean reiteensä Keravalla.
Keravan taistelu oli sohaisu ampiaispesään, joka pelästytti pääkaupungin valtaan tulleen kapinajohdon perusteellisesti. Punaiset lähtivät eri arvioiden mukaan joko 2 300 tai 3 500-4 000 miehen voimalla tuhoamaan lähistön vaarallisina pitämiään kapinapesäkkeitä.
Porvoossa hallituksen joukkoja johtanut Sannaisten kartanon vapaaherra Gustav Silfverhjelm kuitenkin hajotti 7. helmikuuta suojeluskunnat. Pettynyt Petrelius kehotti samana iltana itseään seuraamaan haluavia kokoontumaan torille.
Pellingin taistelu
Eri kuvailujen mukaan Petrelius oli innostunut ja luontainen johtaja, jota kutsuttiin majuriksi. Noin 300-400 miestä lähti Porvoosta kohti kaakkoa, tarkoituksena päästä saariston kautta pohjoiseen.
Juuri 21 vuotta täyttäneen Väinö Petreliuksen joukko päätyi Pellingin ulkosaarelle, jossa se otti vastaan hyökkäyksen 11. helmikuuta 1918. Edessä oli koko punainen Suomi ja takana meri lainehti vielä avoimena, joten Viroon ei päässyt.
Punaisia oli 1 300 miestä, mutta he eivät saavuttaneet tulosta. Kiivaan taistelun jälkeen suojeluskuntalaisten patruunat olivat kuitenkn lopussa ja Petrelius hajotti joukkonsa.
Apua Helsingistä
Itse Petrelius lähti upseeriensa arkeologi/kirjanpitäjä Edgar Sillmanin ja insinööri Elias Vuorisen kanssa Emäsalon ja Pirttisaaren (Pörtö) kautta Helsinkiin hakemaan apua. Pirttisaaressa oli lopulta noin 200 pellinkiläistä.
Punaiset ottivat Helsingin Vuosaaressa tämän johtokolmikon kiinni. Heitä säilytettiin kahden muun kiinni otetun Vihreän pataljoonan jäsenen eli koululaisten Gustav Degerholmin ja Henrik Estlanderin sekä poliisi Jaakko Hietikon kanssa. Hietikko oli ollut Nordsjö-Skatanissa huvilanvartijana ja antanut ruokaa ja suojaa valkokaartilaisille.
Petreliuksen toimia on kiitetty yleisesti, vaikka tapahtumat sinänsä olivatkin epätoivoisia ja huitomista pimeässä. Kuitenkin Petrelius veti pienellä joukolla ja aktiivisuudellaan peräänsä suuren määrän punaisten taistelijoita ratkaisevana aikana, jolloin heidän olisi sodan voittamista ajatellen pitänyt olla varsinaisella rintamalla pohjoisessa.
Helsingin länsipuolella vastaava tapahtui Kirkkonummen ja Siuntion Sigursin ja Suintian taisteluissa, jotka sitoivat punaisia.
Vuosaaresta Mellunkylään
Väinö Petreliuksen ja hänen kanssaan lopulta surmattujen mainitaan eri historiayhteyksissä pyrkineen jäältä Helsinkiin joko Hermannin tai Kruunuhaan kohdalla. Tämä ei pidä paikkaansa. Virhe perustunee siihen, että useat muut Pellingistä Helsinkiin pyrkineet retkikuntalaiset rantautuivat noihin paikkoihin – yhtä ikävillä seurauksilla.
Vangittujen murhat olivat punaisen valtakauden alussa arkipäivää. Kahdeksan Porvooseen tulossa ollutta loviisalaisnuorukaista murhattiin Keipsalon saaressa 12. helmikuuta kyrniläisten punaisten toimesta. Jaakko Paavolaisen kirjan Punainen terrori mukaan punaiset teloittivat kaikkiaan 78 Itä-Uudenmaan taisteluihin osallistunutta. Heistä 19 oli Helsinkiin Pellingistä ja muualta takaisin pyrkineitä. Helsingin Liisanpuistikon patsas, joka heille on pystytetty, on itse asiassa murhamuistomerkki.
Petreliuksen ja hänen kumppaniensa kiinniottopaikka oli ”Skatta”, Nordsjö-Skatan lähellä Vuosaaren kartanoa. Sieltä heidät kuljetettiin Mellunkylään punakaartin esikuntaan, josta heidät kuljetettiin Hermanniin. Paavolaisen mukaan Hermannin punakaartin esikunta ”oli koostunut verrattain hämäräperäisistä yksilöistä”.
Kartan tutkiminen tuo mieleen kysymyksen siitä, ajatteliko Petrelius kenties pyrkiä kohti kotiaan Malmilla. Sinne olisi ollut Vuosaaresta lyhin matka ja enää kymmenkunta kilometriä.
Tietoja kohtaloista
Tietoja punaisten Helsingissä kiinni ottamiksi tulleiden kohtaloista löytyy Kansallisarkistosta. Kuulustelupöytäkirjoja tehtiin kansanvaltuuskunnan riveissä olleiden, sotarikoksista epäiltyjen tutkintaa ja tuomitsemista varten perustetussa valtiorikosoikeudessa.
– Vietiin kaupungin 4. piiriin enempää kuulustelua varten. Kotikallion koululla olevassa vahtikomppanian päämajassa tutkittiin vangit meidän ollessa keittiössä syömässä. Syötyämme saimme määräyksen ampua vangit paluumatkallamrne jäällä. Kun kieltäydyimme, pantiin meidän mukaamme paikallisia vahtimiehiä, jotka sitten tultuamme jäälle komensivat vangit ylös reestä riviin ja ampuivat heidät yhteislaukauksella, kertoi Harald Vihelm Hjort kuulusteluissa.
Vangitut eivät siis saaneet tietää, mikä heitä odotti.
Yhä paikalla toimivassa Kotikallion päiväkodissa majaili tuolloin Hermannin komppania. Siihen kuului yli 200 punaista. Heistä 48 oli ollut mukana Porvoon retkellä ja ajamassa Petreliuksen joukkoja takaa.
Sekatyömies Paavo Nikolai Peltonen kertoi kuulustelussa, että murhapäivänä 13. helmikuuta 1918 vangittuja saattamaan lähti miehet Kotikallioon tuoneiden lisäksi ”kymmenkunta muuta punakaartilaista”. Kuutta miestä kuljetti siten ehkä parikymmentä miestä
Lahtari tai sinnepäin
Valtiorikosoikeuden päätöksen mukaan ampumiskäskyn antoi Kaarlo Virtanen (myös Wirtanen), Hermannin punapataljoonan 37-vuotias päällikkö. Hänen lähin apulaisensa oli Waldemar Gessler.
Kaarlo Virtanen oli syntynyt 11. lokakuuta 1880 Heinolassa maatyötekijän perheeseen. Hän oli kahdeksanvuotiaasta saakka toiminut renkinä Heinolassa ja Jaalassa. Vuonna 1902 Virtanen oli ollut asevelvollisena tarkka-ampujapataljoonassa. Rakennustöillä itseään elättänyt Virtanen nimitettiin kapinan tullen Helsingissä punakaartin II rykmentin III pataljoonan päälliköksi – Virtasen itsensä myöhemmin väittämän mukaan ”pakosta”.
Virtasella oli vaimo ja 19-vuotias poika. Virtainen asui eteläisessä Helsingissä Munkkisaarentiellä, jossa rappukäytävässä päivysti turvallisuudesta huolehtinut vahti. Erikoisuuksina Virtanen oli saanut käyttöönsä moottoripyörän ja ”komean talvipalttoon” jo sotaa edeltäneen Saksanniemen yhteenoton jälkeen.
Kuulustellut kertoivat karua kieltä Virtasen linjasta. Hänen sanottiin olleen ”pääjehu Hermannin murhakomppaniassa”, jonka kerrottiin olleen ”aina vihoissaan siitä, että vangitut oli turhanpäiten lähetetty Työväentalolle”.
– Ei se tartte niin lahtarikaan olla, kunhan on sinnepäin. On näitä lyhempiäkin teitä kuin työväentalolle, Kaarlo Virtasen kerrottiin sanoneen.
Nyt lakaistaan
– Ne menshevikit on nyt kantaneet lippuja monta vuotta eikä siitä ole parempaa tullut, mutta nyt ollaan me bolshevikit vallassa ja lakaistaan, vaikka virtaisi verta kuinka paljon tahansa ja sitten ruvetaan sille pohjalle rakentamaan, Kaarlo Virtasen todettiin linjanneen.
Kuulusteltujen mukaan Virtanen oli todennut, että vangitut on vietävä ”alas”. Tämä tarkoitti laskeutumista mäen päällä sijaitsevasta Kotikalliosta jäälle ja ampumista siellä. Vangitut oli sitä ennen erehdytetty luulemaan, että heitä kuljetetaan takaisin Mellunkylän-Vuosaaren suuntaan.
Virtanen vangittiin Helsingin vapautusta seuranneena päivänä 13. huhtikuuta 1918 Mikonkadun yömajassa. Hän kielsi koskaan määränneensä ketään ammuttavaksi tai ”jäälle vietäväksi”.
Kaarlo Virtanen tuomittiin yllytyksestä murhaan ja osallisuudesta valtio- ja maanpetokseen kuolemanrangaistukseen. Sama tuomio annettiin samalla kahdeksalle muulle punaiselle. Tuomiot vaihdettiin 7. tammikuuta 1919 elinkautisiksi.
Väinöjääkärintie
Omaisten myöhemmin kolerasairaalasta hakemat kuuden miehen ruumiit oli silvottu. Pöytäkirjoista ei ilmene, oliko vankeja kidutettu, kuten useissa tapausta koskevissa kirjoissa väitetään.
Usein mainitaan myös mukana ollut seitsemäs mies. Hänet Virtanen kuitenkin päästi vapaaksi, sillä kyseessä oli Ruotsin kansalaiseksi paljastunut Edvard Strömberg.
Albert Petrelius oli toivonut, että hänen Malmin mailleen tulevista teistä joku nimettäisiin pojan mukaan Vainöjääkärintieksi. Toive ei toteutunut.
Helsingin Pohjoisrannan Liisanpuistikossa on Pellingin ja Sigurdsin joukkojen sankarivainajien muistomerkki. Helsingin kaupunginvaltuuston tilaama ja arkkitehti Armas Lindgrenin sekä kuvanveistäjä Gunnar Finnen yhdessä suunnittelema patsas paljastettiin 16. toukokuuta 1921.
Sen eteläiselle puolelle on kaiverrettu Pellingin ja pohjoiselle puolelle Sigurdsin joukon kaatuneiden nimet. Ensimmäisenä, ylimpänä on Väinö Petrelius.
Artikkeli on julkaistu alun perin Vapaussoturi-lehdessä 4/2009. Tekstiä on hieman ajantasaistettu ja editoitu.