Verkkouutiset

”Mietintö tarkoittaa käytännössä kaiken suomalaisen viestinnän salaisuuden poistoa”

Piraattipuolueen mielestä oikeusministeriön mietintö kansalaisten viestintäsalaisuuden heikentämisestä on luokaton.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Mietinnössään ministeriö päätyy laajentamaan oikeuksia viestintäsalaisuuden rikkomiseen, mikä tarkoittaa vakavaa yksityisyyden suojan perustuslaillista heikentämistä. Piraattipuolue vastustaa ankarasti esitettyjä muutoksia, puolue toteaa tiedotteessaan.

Oikeutta rikkoa viestintäsalaisuus esitetään laajennettavaksi rikosten selvittämisestä rikosten torjuntaan sovellettavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mietinnön mukaan ilmaisu ”rikosten torjunta” käsittäisi rikosten ennalta estämisen, paljastamisen ja selvittämisen ja se ulottuisi yksilön turvallisuudesta aina kotirauhan rikkomiseen. Mietintössä kuitenkin todetaan jo nykylainsäädännön puitteissa voitavan tehdä rikosten selvitystä, kunhan konkreettinen ja yksilöity rikosepäilys on olemassa. Muutoksen yhtenä tarkoituksena onkin poistaa konkreettisen rikosepäilyn tarve, Piraattipuolue toteaa.

Mietinnössä todetaan myös, ettei ehdotetulla lainmuutoksella olisi taloudellisia vaikutuksia tai vaikutuksia viranomaistoimintaan.

– Heti perään siinä kuitenkin huomautetaan lainvalvonnan kustannuksista ja vaikutuksista viranomaistoimintaan. Jotta kustannuksia tai vaikutuksia viranomaistoimintaan ei tulisi, se tarkoittaisi sitä, että sitä asianmukaista valvontaa, mitä kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja perusoikeuksien rajoittaminen vaativat, laiminlyötäisiin, Piraattipuolue arvioi.

Puolueen mukaan tähänkään mennessä viranomaiset eivät ole kyenneet todellisuudessa valvomaan toimintansa laillisuutta. Esimerkkinä toimivat poliisin rekisterien toistuvat väärinkäytökset, jonka valvonnan on jopa väitetty haittaavan poliisin toimintaa.

Niin ikään Piraattipuolueen mukaan mietinnön väite, ettei ehdotuksella ole tarkoitus muuttaa oikeustilaa siitä, mihin se jo nykyisellään on vakiintunut, on järjetön.

– Jos käytännössä mitään ei kaivattaisi muutettavaksi, ei perustuslakia tarvitsisi muuttaa. Jos taas käytäntö on vakiintunut nykyperustuslain vastaiseksi toiminnaksi, tulisi päinvastoin vaatia perustuslain mukaista toimintaa eikä taipua laittoman käytänteen edessä heikentämään yksityisyyden suojaa, puolue sanoo.

Viestintäsalaisuuden heikentämistä on julkisuudessa perusteltu pitkälti ulkoisten uhkien tiedustelutarpeiden kautta.

– Samaan aikaan lakia halutaan ulottaa merkittävimmiltä kansalaisen yksityisyyttä heikentäviltä osiltaan myös yksityiseen henkilöön ja kotirauhaan kohdistuvaan uhkaan, johon ei enää tarvittaisi edes konkreettista ja yksilöityä rikosepäilyä. Tämä tarkoittaa käytännössä kaiken suomalaisen viestinnän salaisuuden poistoa ja hyvästejä arvokkaana pidetylle kirjesalaisuudelle, Piraattipuolue tulkitsee.

Puolue esittääkin, että mietinnön mukaista perustuslain muutosta ei tule missään nimessä tuoda eduskuntaan hyväksyttäväksi.

Lue myös: Perustuslakiin ehdotetaan viestisuojan rajoitusta koskevaa muutosta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)