Maarit Tyrkön kohutussa kekkoskirjassa Presidentti ja toimittaja (WSOY) ovat sekoittuneet kaksi kokoomusvaikuttajaa Juha Vikatmaa (1941-74) ja Juha Rihtniemi (1927-71) ikävästi keskenään.
Maarit Tyrkkö kuvailee kirjassa (s. 35) käymäänsä kirjeenvaihtoa presidentti Urho Kekkosen aikana toimineen Keijo Korhosen kanssa. Kirjeenvaihto käytiin vuonna 2014. Aiheena olivat myllykirjeet, joista Kekkonen oli joulukuussa 1975 päättänyt tehdä kirjan.
Tyrkkö oli kysellyt vuonna 2014 myllykirjeistä ja kirjan tekstin mukaan saanut USA:n Arizonassa asuvalta Keijo Korhoselta seuraavan vastauksen.
”Hi Maarit! Auttaisin mielelläni, mutta juuri mitään erityistä en muista. .. Pieni yksityiskohta on jäänyt mieleen. UKK oli lähettänyt surunvalittelukirjeen itsemurhan tehneen nuoren merkittävän kokoomuspoliitikon Juha Rihtniemen puolisolle. Ongelma vain oli, kummalle – Rihtniemi oli ehtinyt erota yhdestä ja naida toisen. En muista, kumman UKK mahdollisesti oli tavannut enkä oliko UKK:n surunvalittelukirje mennyt entiselle vai uudelle rouvalle, mutta ongelma oli siinä, että et halunnut jättää kumpaakaan huomiotta loukaten siten asianomaisen tunteita. Niinpä keksit tempun, joka minusta oli hyvä ja nokkela: kirje osoitettiin vain ’rouva Rihtniemelle’, ilman etunimeä.”
Keijo Korhosen kirjeen sitaatissa mainittu pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja Juha Rihtniemi ei tehnyt itsemurhaa eikä hän ollut eronnut. Rihtniemi kuoli vuonna 1971 vain 43-vuotiaana sydäninfarktiin ja ehti olla naimisissa ennen kuolemaansa Anna-Liisa Rihtniemen kanssa 22 vuotta.
– Ihan käsittämätön virhe. Voin vielä ymmärtää, että Keijo Korhonen muistelee 40 vuoden takaisia asioita väärin, mutta että kirjailija Tyrkkö ei tarkista ja vielä pahempaa on se, että kustantaja (WSOY) jättää tuollaisen virheen, ihmettelee Juha Rihtniemen tytär Suvi Rihtniemi.
– Onneksi äitini ei ole tätä näkemässä, erittäin harmistunut Rihtniemi jatkaa.
Kirjan kirjeessä kuvailtu nuori, merkittävä, itsemurhan tehnyt ja eronnut kokoomuspoliitikko on todellisuudessa Juha Vikatmaa, joka lukeutui kokoomuksen ns. remonttimiehiin. Hän teki itsemurhan joulukuussa 1974.
Keuhkokuume 1970
Juha Rihtniemi menehtyi sydäninfarktiin, joka sai alkutahtinsa pitkästä ja hoitamattomasta flunssasta, joka muuttui keuhkokuumeeksi eduskuntavaalikampanjan aikana keväällä 1970.
– Isä oli kokoomuksen puheenjohtaja. Ei hän ehtinyt sairastaa, Suvi Rihtniemi muistelee.
Kokoomus voitti vaalit ja Rihtniemi sai hallituksenmuodostajan tehtävän Kekkoselta. Rihtniemi ehdotti presidentille porvarillista vähemmistöhallitusta, jota Kekkonen ei nimittänyt.
Syksyllä 1970 vauhti oli kiivasta puolikuntoiselle Rihtniemelle. Joulun alla 1970 Rihtniemi sai infarktin.
– Elvytin isääni. Olin juuri käynyt koulussa ensiapukurssin. Sydän saatiin toimimaan, mutta siitä huolimatta hän menehtyi 12. tammikuuta 1971, Suvi Rihtniemi kertoo.
Juha Rihtniemi toimi kokoomuksen puheenjohtajana 1965-71, kansanedustajana 1958-71 ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Ennen kuolemaansa hän oli siirtymässä Suomen Pankin johtokuntaan.