Näin sanoo kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (ps.).
Hän tyrmää apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen maanantaisen ratkaisun, jossa apulaisoikeuskansleri esittää suomalaisista koulutapahtumista poistettavaksi ne elementit, jotka voidaan tulkita uskonnon harjoittamiseksi.
Saarakkala muistuttaa myös, että apulaisoikeuskansleri päätyi maanantaisessa päätöksessään erilaisiin johtopäätöksiin kuin perustuslakivaliokunnan vuoden 2002 mietintö ja apulaisoikeusasiamiehen viime elokuinen ratkaisu, joka koski kouluissa harjoitettavia kristillisiä traditioita.
– Suomalaisten lainsäätäjien olisi siis pyrittävä toiminnassaan vahvistamaan maamme kulttuurikristillisyyttä, eikä murentaa sen perusteita. Eräät merkittävät tahot ovat kuitenkin monikulttuurisuusideologisessa perustuslain tulkinnassaan laiminlyöneet maamme evankelisluterilaisen enemmistön oikeutta omaan kristilliseen identiteettiin, Saarakkala toteaa.
Hän kiinnittää huomiota siihen, että apulaisoikeuskanslerin mielestä enemmistön näkemykset eivät saa demokratiassa aina voittaa.
– Tästä apulaisoikeuskanslerin väittämästä herää kuitenkin kysymys, että jos demokraattinen enemmistö ei saa Suomessa määrittää täällä noudatettavia kulttuurillisia normeja ja arvoja, niin mihin suomalainen kansanvalta tulevaisuudessa sitten perustuisi, kysyy Saarakkala?
Hänen mielestään Suomen on syytä jatkossa turvata yhteisöllisyyden ja suomalaisen elämänmuodon säilyminen myös siltä osin, että peruskouluissamme oppilaille välitetään kulttuurikristillisiä elementtejä loukkaamatta jokaisen koululaisen oikeutta olla uskossa tai uskonnoton.
– Vähemmistöuskontoihin tai uskonnottomiin ryhmiin kuuluville yksilöille on syytä myös jatkossa myöntää oikeus poistua niistä opetustapahtumista, jossa maamme evankelisluterilaiseen enemmistöön kuuluville henkilöille järjestetään peruskouluissa kristillisiä elementtejä sisältäviä aamunavauksia tai koulu- ja kevätjuhlia.
Perusopetuslain oppilaan tervettä kasvua ja kehitystä koskevaa kolmatta pykälää olisi Saarakkalan mielestä täydennettävä siten, että kulttuurikristillisten koulutapahtumien merkitys tunnustetaan kyseisen pykälän tavoitteiden toteutumisessa rikkomatta vähemmistöuskonnollisten ja uskonnottomien yksilöiden perustuslaillisia oikeuksia.
Saarakkala aikoo jättää tällä viikolla pykälän muuttamista koskevan lakialoitteen eduskunnassa.
Lue myös:
– ”Suvivirren laulamisesta linjaaminen ei kuulu apulaisoikeuskanslerille”
– ”Uskonnonvapaus ei voi tarkoittaa sitä, että siivotaan pois kaikki kristinuskoon liittyvä”
– Apulaisoikeuskansleri kehottaa tarkistamaan koulujen ohjeistusta uskonnollisista juhlista