”Tätä ei tarvitse netissä sietää” – Iranin sensuroima suomalaistutkimus lähti leviämään

Iranin Suomen suurlähettilään asiaan puuttumisen vuoksi maanpuolustuskorkeakoulun sivuilta poistettu tutkimus leviää nyt netissä muiden toimesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien mukaan maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitos poisti perjantaina Alan Salehzadehin tutkimuksen Iranin sisä- ja ulkopolitiikasta nettisivuiltaan. Tämä tapahtui Iranin suurlähettilään vierailtua laitoksella ja arvosteltua ”tekstin yleistä sävyä”.

Poistetun tutkimuksen kirjoittaja on laitoksen iranilaistaustainen tutkija. Hän sanoo HS:ssa yllättyneensä, että tällaista voi tapahtua Suomessa. Tutkimusartikkelissa käsitellään muun muassa Iranin vähemmistöjä, suhdetta Israeliin, tasa-arvoa ja ydinohjelmaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun mukaan teksti palautetaan nettiin, kun tutkimusneuvosto saa työnsä valmiiksi. HS:n mukaan ”neuvosto päättää myös, muutetaanko tekstiä ennen tutkimuksen painattamista”.

Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja korostaa laitoksen jakavan edelleen tutkimusta niin, että ”alkuperäisen version tekstistä saa pyytämällä sen ajan, kun keskustelu tutkimuksen sisällöstä on käynnissä”.

Helsinkiläinen Ossi Mäntylahti ryhtyi pian uutisen jälkeen jakamaan Alan Salehzadehin tutkimuksen kopiota nettisivuillaan, josta sen voi löytää täältä.

Mäntylahden mukaan ”suomalainen tiedemaailma joutuu ani harvoin poliittisen painostuksen tai sensuuriyritysten kohteeksi. On käsittämätöntä, että akateemista tutkimusta yritetään vaimentaa näin tökeröllä tavalla”.

– Tämä on luonnollisesti sellainen asia, jota ei tarvitse Internetissä sietää, Mäntylahti toteaa.

Tutkimus löytyy myös Alan Salehzadehin omilta sivuilta. HS:n uutisen jälkeen myös strategian laitoksen johtaja itse julkaisi edellisen linkin Facebook-sivuillaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)