Kauppalehden haastattelema Hesburgerin perustaja Heikki Salmela sanoo kysyvänsä jokaiselta vastaantulevalta nuorelta, miksei tämä ryhtyisi yrittäjäksi. Hän on itse nykyisin yli 200 yrityksen hallituksen puheenjohtaja.
– Olen työläisperheen lapsi, isäni ja äitini olivat demareita. Ei minulla ollut mitään näkymää siitä, että olisin saanut kodista kannustusta yrittäjyyteen, Salmela kertoo.
Hän ei sanojensa mukaan osannut mitään, kun perusti ensimmäisen yrityksensä.
– Mutta minä tein vain töitä, kyllä siinä oppi. Osasin tehdä ruokaa, mutta en minä mitään muuta osannut. Minulla oli halu oppia ja tehdä. Ilman vaimoani emme tosin olisi selvinneet.
1960-luvulla yrittäjyys oli Salmelan sanojen mukaan ”rikollista”. Vielä nytkin on hänen mukaansa kupla.
– Ymmärrämme, että yrittäjät luovat työpaikat. Mutta yhteiskunnassa on valloillaan hierarkia, jossa yrittäjä on orjan asemassa. Monet ihmiset puhuvat siitä hyvänä asiana, mutta eivät viitsi itse sitä tehdä. Riski ja vastuu ovat aivan kohtuuttomia tämän päivän Suomessa.
– Suomessa ei ole montakaan ravintolaa, jotka maksavat kaikki maksut ja olisivat kannattavia. Se on tehty mahdottomaksi. Yhteiskuntamme päättäjät ovat ymmärtämättömiä, Heikki Salmela väittää.