Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina vuoden kolmatta lisätalousarviota. Väriläiskänä oli Ben Zyskowicz (kok.), joka aloitti huomauttamalla valtiovarainministeri Antti Rinteen vielä Sdp:n puheenjohtajuudesta kampanjoidessaan korostaneen ”että pitää panostaa talouskasvuun ja luoda uusia työpaikkoja”.
– Talous ei kasva, ja nyt ministerinä ministeri Rinne on huomannut, että se talouskasvuun panostaminen ja talouskasvun aikaansaaminen ei olekaan pelkästä hyvästä tahdosta kiinni, Ben Zyskowicz sanoi.
– Sama odottaa myös edustaja (Juha) Sipilää, joka tänä päivänä kaikkialla kertoo, että kun vain panostetaan kasvuun ja uusiin työpaikkoihin, niin näin saadaan kaikki säästöt vältettyä ja asiat hoidettua. Myös edustaja Sipilä tulee viimeistään ensi vaalikaudella huomaamaan, että ei se kasvu niin vain synny, eikä siellä Sipilän pöydän alla ole sitä kahvaa, josta se kasvu voitaisiin kääntää aikaiseksi, Zyskowicz jatkoi saaden aikaan useita välihuutoja.
Myöhemmin kansanedustaja viittasi keskustajohtaja Sipilän Talouselämässä ”manaamaan” kolmen vuoden erittäin rajuun kulukuuriin.
– Samaan aikaan täällä torjutaan (keskustasta) miljardien eurojen säästöjä, joita kohdistetaan esimerkiksi kuntien valtionosuuksiin ja muihinkin kohteisiin. Edelleen edustaja Sipilä julkisuudessa yrittäjien edessä sanoo, että kymmeniätuhansia julkisen sektorin työntekijöitä voidaan vähentää, mutta kun edustaja (kokoomuksen Arto) Satonen esittää, että työaikaa pidennettäisiin kahdeksaan tuntiin, mikä lisäisi tuottavuutta julkisella sektorilla, niin sehän ei keskustalle kelpaa, Ben Zyskowicz ihmetteli.
Johtajuus puuttuu
Ben Zyskowiczin mukaan Juha Sipilän puhe kymmenien tuhansien julkisten sektorin työntekijöiden vähentämisestä oli ”populistinen heitto”. Sen sijaan Zyskowicz halusi kahdeksan tunnin työpäivän.
Keskustan Simo Rundgren vastasi. Hänen mukaansa ”jokainen meistä käsittää sen, ettei hän ole tarkoittanut sairaanhoitajien ja opettajien virkojen vähentämistä ja ihmisten työpanoksen vähentämistä näistä tehtävistä”.
– Tämä julkisen sektorin alue on syytä kyllä käydä tarkkaan läpi. Onko mahdollista katsoa aikaa myöten – eikä ole kysymys siitä, että yhdessä vuodessa vaan aikaa myöten – että tätä julkista sektoria, joka keskushallinnon osalta pyrkii aina vain paisumaan, voitaisiin vähentää, Simo Rundgren kysyi.
– Siinä uskon, että kansalaiset kyllä ovat samoilla linjoilla, koska tähän liittyy sitten keskustelu tästä niin sanotusta turhasta byrokratiasta ja hallinnoinnista, joihin meillä ei enää näissä maailman olosuhteissa ole todellakaan varaa.
– Edustaja Zyskowicz, tästä maasta puuttuu tällä hetkellä ja on puuttunut tämän hallituksen aikana johtajuus, Rundgren sanoi.