Keskusteluissa todettiin, että Venäjän ja Suomen sopimat toimet laittoman maahantulon ennaltaehkäisemiseksi etenevät.
Suomen ja Venäjän välillä on sovittu, että Pohjois-Suomessa sijaitsevien Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä rajoitetaan 180 vuorokauden määräajaksi siten, että näiden rajanylityspaikkojen kautta pääsevät kulkemaan vain Suomen sekä Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä.
Toimenpide on Suomen ja Venäjän välisen rajasopimuksen mukainen, ja siitä on sovittu tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa.
Rajoitukset tulevat voimaan vuorokausi sen jälkeen, kun asia on muodollisesti vahvistettu noottienvaihdolla. Sitä ennen asia käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa ja presidentin esittelyssä.
Tasavallan presidentin kanslian mukaan rajoittamisen tavoitteena on ennaltaehkäistä organisoitua laitonta maahantuloa. EU-sitoumustensa mukaisesti Suomi pyrkii estämään uusien laittoman maahantulon väylien syntymisen.
Lisäksi Moskovassa allekirjoitettiin tiistaina Suomen sisäministeriön ja Venäjän maahanmuuttoviraston välinen yhteisymmärryspöytäkirja maahanmuuttoa koskevasta tiedonvaihdosta. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa laittoman maahantulon ehkäisemisessä.
Rajayhteistyön lisäksi presidentit keskustelivat kansainvälisestä turvallisuustilanteesta, ja molemmat presidentit tuomitsivat Brysselissä tapahtuneet terrori-iskut.
– On äärettömän tärkeää, että taistelemme yhdessä terrorismia vastaan. Keskinäinen riippuvuus maailmassa on kasvanut, presidentti Sauli Niinistö sanoi tapaamisen aluksi.
Myös Lähi-idän ja Syyrian tilanne oli esillä keskusteluissa.
– Toivomme molemmat, että tulitauko voi jatkua Syyriassa, ja että poliittinen prosessi, jossa Venäjällä ja USA:lla on keskeinen asema, lähtisi sen jälkeen vauhtiin, Niinistö sanoi.
Hänen mukaansa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vallitseva epävakaus on hyvin vakava haaste kaikille järjestäytyneille maille, ja se näkyy nyt Euroopassa voimakkaana muuttoliikkeenä.
Presidentit totesivat, että EU:n ja Venäjän väliset pakotteet ovat vähentäneet maiden välistä kauppaa. Sauli Niinistön mukaan olisi kaikkien etu, että Minskin sopimus saataisiin täytettyä ja sen myötä pakotteita purettua. Talous- ja kauppasuhteita pyritään kuitenkin kehittämään niillä aloilla, joita pakotteet eivät koske.
Suomen ja Venäjän välisen kaupan ja talousyhteistyön edistämisestä keskusteltiin myös vierailulla mukana olleen elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) ja Venäjän taloudellisen kehityksen ministerin Aleksei Uljukajevin tapaamisessa.