Alexander Stubb: Puolustusvoimien tärkein kahdenvälinen kumppani on USA

Alexander Stubbin mukaan käytännönläheinen Nato-kumppanuus kuuluu Suomen puolustuskyvyn vahvistamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt etenkin Ukrainan kriisin seurauksena. Siksi on entistä tärkeämpää, että Suomi huolehtii puolustuksensa uskottavuudesta”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa Suomi vahvistaa omaa puolustuskykyään ja tiivistää kansainvälistä turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä.

”Siihen kuuluu laaja-alaisen transatlanttisen yhteistyön vahvistaminen ja käytännönläheinen kumppanuus Naton kanssa.”

Tämän ei Stubbin mukaan pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Hän muistuttaa, että kaikki on kirjattu jo nykyiseen hallitusohjelmaankin.

”Nyt toteutamme näitä linjauksia muun muassa siten, että puolustusvoimat harjoittelee kansainvälisten kumppaneidensa kanssa. Puolustusvoimien osalta tärkeimmät kumppanit ovat Ruotsi, Yhdysvallat ja Nato. Senkään ei pitäisi olla uutinen kenellekään, koska näin on ollut jo pidempään”, Stubb kirjoittaa.

Hänen mukaansa tärkein puolustusvoimien kahdenvälisistä kumppaneista on Yhdysvallat.

”Yhteistyö on tiivistynyt siitä lähtien, kun Suomi hankki ilmavoimilleen yhdysvaltalaiset Hornet-hävittäjät. Siitä on jo yli kaksikymmentä vuotta, eli uudesta asiasta ei ole kyse. Uutta on se, että Yhdysvallat panostaa taas harjoitteluun Euroopan maiden kanssa”, Stubb toteaa.

Hänen mukaansa kansainväliset harjoitukset vahvistavat Suomen puolustuskykyä ja valmiutta ennakoida tilanteita.

”Ihmettelen Antti Rinteen hämmennystä”

Alexander Stubb nostaa esiin julkisuudessa runsaasti keskustelua herättäneet amerikkalaisten joukkojen harjoitteluvierailut Suomessa.

”Harjoittelu Suomen omalla maaperällä sopii meille erittäin hyvin. Se on järkevää jo pelkästään taloudellisesti. Tavallisesti valtaosa harjoitusten kustannuksista syntyy suomalaisjoukkojen ja -materiaalin kuljettamisesta ulkomaille ja takaisin”, hän selvittää.

”Toivoisin, että vuonna 2016 voisimme käsitellä näitäkin, täysin tavanomaisia, ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan liittyviä asioita kylmänrauhallisesti ja maltilla”, Stubb jatkaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä hiljattain oman puolueen perustaneen keskustan konkaripoliitikko Paavo Väyrysen olevan huolissaan puolustusvoimien kansainvälisestä yhteistyöstä.

”Väyrynen ehkä toivoo, että Suomi palaisi ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan Venäjän ja lännen välimaastoon 1970-luvun tapaan. Meillä ei kuitenkaan ole aikomustakaan muuttaa Suomen vakaata asemaa osana EU:ta ja länttä”, Stubb toteaa.

Alexander Stubb ihmettelee enemmän SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen hämmennystä.

”Rinne oli oman hallitukseni ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen. Näin ollen hänen pitäisi tietää, mistä siellä on linjattu. Siitä, että Suomi tiivistää kansainvälistä yhteistyötä ja osallistuu sotilaallisiin harjoituksiin.”

Antti Rinne käsitteli sunnuntaina MTV:n nettikolumnissaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa. Rinteen mukaan Suomen linjassa on oltava jatkuvuutta.

”Puolustusministeriön uudet sotaharjoitukset ja amerikkalaisten sotakoneiden kutsuminen Suomeen ovat herättäneet kysymyksiä ja epätietoisuutta Suomen linjasta. Selvyyttä ei ole tahtonut tulla edes siihen kenen aloitteesta harjoitukset toteutuvat ja mihin niillä pyritään”, Rinne kirjoitti.

Hän luonnehti harjoituksia ”puolustusministeriön uusiksi suunnitelmiksi” ja totesi niiden poikkeavan edellisen hallituksen aikaisista linjauksista.

”Olennaista on, ettei Suomi käynnistä mitään sellaista uutta yhteistoimintaa, joka voisi antaa väärän viestin Suomen turvallisuuspoliittisen linjan muuttumisesta”, Rinne kirjoitti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)