Pääministeri Juha Sipilän johdolla esitetyt toiveet Suomen Vastarintaliikkeen laillisuuden selvittämisestä eivät ole edenneet. Asia nousi esille Jyväskylän väkivaltaisen mielenosoitustapauksen jälkeen.
Suomen Vastarintaliike toteaa nettisivuillaan, että se ”tunnustaa kansallissosialistisen maailmankatsomuksen”.
Sunnuntaisuomalainen pyysi aiheesta kommenttia oikeusministeri Jari Lindströmiltä (ps.), mutta tämä kieltäytyi.
Ministeriöstä kerrotaan, ettei lakihanketta tai työryhmää ääriliikkeiden torjumiseksi ole vireillä eikä suunnitteilla.
Lindströmin erityisavustaja Arto Järvinen kertoo käyneensä asiaa läpi ministerin kanssa.
– Sanotaan näin, että asia on selvitettävänä. Ei ole mitään hanketta tai työryhmää, joka olisi perustettu äärijärjestöjen toiminnan rajoittamiseksi, Järvinen toteaa.
Oikeushistorian professori Jukka Kekkosen mielestä laillisuusselvitys pitäisi tehdä aikailematta. Hän epäilee, ettei poliittista tahtotilaa asiaan ole.
– Mielestäni suomalaiset viranomaiset ja poliitikot eivät ole kohdelleet äärioikeiston asettamaa potentiaalista uhkaa kansalaisten terveydelle ja hengelle yhtä ankarin sanankääntein ja toimenpitein kuin vaikkapa Ruotsin, Norjan tai Saksan vastaavat, professori Kekkonen sanoo.
– Yksittäisten organisaation jäsenten tekemiin rikoksiin voidaan puuttua. Mutta nyt on kyse siitä, voidaanko tätä järjestöä jotenkin nujertaa oikeudellisesti.
Mutkikkaaksi asian tekee muun muassa se, että Suomen Vastarintaliike ei ole Suomessa rekisteröity yhdistys.
– Voitaisiinko esimerkiksi rajoittaa kokouksia tai vaatia nettitekstejä poistettaviksi? Sitä puolta pitäisi nimenomaan selvittää. Jos on kyse ameebamaisesta verkostosta, jota kenties johdetaan maan rajojen ulkopuolelta, kysymys on vaikea, Kekkonen pohtii.
Oikeustieteen professori Tuomas Ojasen mukaan on selvää, ettei Vastarintaliike nauti sananvapauden tai yhdistymis- ja kokoontumisvapauden suojaa.
– Niihin vetoaminen järjestön toiminnan oikeutuksena olisi ihmisoikeussopimuksien kieltämää oikeuksien väärinkäyttöä, hän huomauttaa.