Epävirallisessa EU-puolustusasiakirjassa ehdotetaan käytännön sotilasyhteistyötä

Suomi pitää EU:n turvallisuusintegraatiota tärkeänä Brexitin jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n puolustusintegraatiossa tulisi keskittyä Euroopan suojelemiseen, kriisien hallintaan, kumppanien tukemiseen ja ”ulkoisten uhkien estämiseen ja niihin vastaamiseen”, EU:n puolustusministerikokouksen alla kierrätetyssä epävirallisessa suomalaisasiakirjassa todetaan.

EU:n puolustusministerit kokoontuvat tänään tiistaina Bratislavaan. Kokouksessa keskustellaan muun muassa unionin puolustusyhteistyöstä.

Suomen asiakirjaan tutustuneen EUObserverin mukaan Suomi ei mene ehdotuksissaan yhtä pitkälle kuin esimerkiksi Italia, jonka suunnitelmassa visioitiin Euroopan yhteisiä joukkoja ja pitkälle menevää puolustusintegraatiota.

Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet EU:lle omaa sotilaspäämajaa, joka kuitenkin vastaisi vain lyhytaikaisten muualla suoritettavien kriisinhallintaoperaatioiden johtamisesta.

Suomen suunnitelmaa kuvataan pragmaattiseksi. Venäjää ei mainita siinä suoraan, mutta se paistaa rivien välistä. ”Ulkoisten uhkien” lisäksi puhutaan myös muun muassa ”hybridiuhista”.

Eurooppaa kuvataan Suomen asiakirjassa ”kokonaisvaltaiseksi turvallisuustoimijaksi” Naton rinnalla. Jäsenmaiden tulisi suomalaispaperin mukaan ”vahvistaa sitoutumisensa yhteiseen avunantoon ja solidaarisuuteen” mahdollisissa kriiseissä.

“Käytännönläheisen turvallisuus- ja puolustuskumppanuuden luominen on ensiarvoisen tärkeää Britannian päätettyä jättää EU:n”, asiakirjassa sanotaan.

Suomi ehdottaa myös lisää varoja EU:n yhteisiin taisteluosastoihin ja sotilasteknologian tutkimukseen ja kehitykseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)