Verkkouutiset

Syöpään sairastuu vuosittain 30 000 suomalaista

Syöpäjärjestöt viettää tänä vuonna valtakunnallista tuen ja neuvonnan teemavuotta. Vuoden aikana kehitetään neuvontaa muun muassa vahvistamalla terveyden edistämisen ja elintapavalintojen käsittelyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut auttavat potilaita ja heidän läheisiään, mikäli heillä on syöpää liittyviä kysymyksiä tai he tarvitsevat tukea haasteellisessa elämäntilanteessa.

Neuvontahoitajien kanssa voi keskustella puhelimitse, sähköpostitse tai chatissa. Hoitajia on mahdollista tavata myös kasvokkain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Syöpäjärjestöillä on kaikkiaan viitisenkymmentä neuvontahoitajaa, jotka toimivat valtakunnallisessa neuvontapalvelussa ja Syöpäjärjestöjen jäsenjärjestöissä eri puolilla maata.

Valtakunnallinen neuvontapalvelu on asiakkaalle maksuton, samoin kuin valtaosa jäsenjärjestöjen tarjoamista neuvontapalveluista.

Neuvontahoitajat ovat syöpään erikoistuneita terveydenhuollon ammattilaisia. Keskustelut hoitajien kanssa ovat luottamuksellisia ja heitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Neuvontapalveluissa ei tehdä diagnoosia.

Syöpään liittyy huolia ja kysymyksiä

Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalveluun tulee usein kysymyksiä esimerkiksi syövän syntyyn vaikuttavista asioista. Ihmisiä mietityttää muun muassa syövän periytyvyys. Lisäksi kysytään usein esimerkiksi stressin ja ehkäisypillereiden vaikutuksesta syöpäriskiin.

Syövän hoidot ja niiden sivuvaikutukset askarruttavat monia. Ikääntyneitä potilaita huolestuttaa, onko korkea ikä este hoitojen saamiselle ja nuoremmat potilaat pohtivat, voivatko he saada syövän jälkeen lapsia.

Maailman syöpäpäivää vietetään 4. helmikuuta. Teemana on tänä vuonna syöpään liittyvien myyttien rikkominen. Myös Syöpäjärjestöjen tavoite on tarjota oikeaa tietoa potilaalle ja heidän omaisilleen.

Näitä myyttejä ovat muun mussa se, että syövästä ei voi puhua. Todellisuudessa syövästä puhuminen voi olla vaikeaa, mutta se voi auttaa potilasta selviytymään paremmin sairaudestaan. Kun syövästä puhutaan enemmän, tietoisuus syövästä kasvaa ja ihmiset osaavat paremmin tunnistaa sairauden oireita ja hakeutua hoitoon.

Toinen myytti on, että syöpää ei voi epäillä oireiden tai löydösten perusteella. Todellisuudessa monissa syövissä on oireita, joiden varhainen toteaminen edesauttaa potilasta selviytymään sairaudestaan.

Niin ikään vastoin uskomuksia kolmasosa yleisimmistä syövistä voidaan ehkäistä. Sairastumisriskiin voi vaikuttaa omilla elintapavalinnoillaan, esimerkiksi välttämällä tupakkaa ja alkoholia. Lisäksi kannattaa syödä terveellisesti ja liikkua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)