Hufvudstadsbladet julkaisi 17. toukokuuta 2017 oheisen juttunsa revinnäisessä näkyvän valokuvan osan kesältä 1968.
Hbl:n otsikossa lukee Torvalds: He ovat keskittyneet pieneen episodiin elämästäni. Ingressissä todetaan, ettei europarlamentaarikko Nils Torvalds ole lainkaan yllättynyt, että hänen menneisyytensä radikaalina kommunistina nostetaan taas esiin.
Kesäkuussa 2017 Nils Torvalds valittiin Rkp:n presidenttiehdokkaaksi.
– Kun ensi kerran sain kysymyksen olenko kiinnostunut presidentinvaaliehdokkuudesta, olin epäilevä juuri siitä syystä, että tiesin että tämä historia kaivetaan esiin. En ole missään tapauksessa yllättynyt ja kaikilla ihmisillä on oikeus mielipiteeseensä, hän totesi Hbl:lle.
* Konepistoolikuvassa on kyse tapauksesta kesällä 1968. 23-vuotias Nils Torvalds oli johtavia ajan vasemmistoradikaaleja.
Johan von Bonsdorffin Kun vanha vallattiin -teoksessa (Tammi 1986) kerrotaan, että Viveca Hedengren, Nils Torvalds ja Leif Salmen olivat kotimatkalla Naantalin seminaarista. He päättivät matkalla pistäytyä Paimion motellissa, jossa oli Rkp:n nuorisojärjestön seminaari.
Paikalla Torvalds ryntäsi puhujakorokkeelle mukanaan kääritty punainen kylpypyyhe. Hän otti pyyhkeen sisältä Suomi-konepistoolin ja karjaisi:
– Se alkoi nyt. Liikkumatta, kaikki. P—–jauhaminen loppuu tähän.
”Yhden häviävän hetken jotkut ehtivät ajatella: Mitä ne kommunistit oikein ovat saaneet aikaan? Voiko tämä olla totta?”.
Hetken päästä tulijoiden pokka kuitenkin petti. Konepistooli oli leikkiase, joka oli lainassa Suomi-Filmin varastolta jotain teatteriesitystä varten.
Kun Hufvudstadsbladet sai tuolloin kuulla tapahtuneesta, lehti suostutteli Nils Torvaldsin kuvaan poseeraamaan kyseisen leikkikonepistoolin kanssa.
– Ainahan se porvareita ärsyttää, hän totesi suostuen.
* Hufvudstadsbladetin 17.5.2017 haastattelussa kerrottiin myös Nils Torvaldsin osallistumisesta keskusteluun kolmannesta maailmasta. Milloin pasifisti sotii? -paneelikeskustelu pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla helmikuussa 1968.
Torvaldsilta kysyttiin, tulisiko Suomessa teloituksia vallankumouksen tapahtuessa.
– Tyhmästi vastasin ’kyllä’. Se oli teoreettinen keskustelu jolla ei ollut nykyajan kanssa tekemistä, mutta se ei ollut viisasta minulta, hän sanoi nyt Hbl:lle.
* Tapani Suomisen kirja Ehkä teloitamme jonkun (Hanki ja jää 1997) on saanut nimensä Nils Torvaldsin lausunnosta Vanhan ylioppilastalon valtauksessa.
Kirjassa kerrotaan valtauksen raportoinnista Hufvudstadsbladetissa 26.11.1968. Nuoret radikaalit lupasivat proletariaatin diktatuuria ja katukomiteoita.
”Reportterin – ja lukijoiden – kauhistumista tuskin vähensi radikaalien johtohahmoihin kuuluneen Nils Torvaldsin haastattelu: Torvalds ilmoitti käsityksenään, että ’on mahdollista, että joudumme teloittamaan jonkun’. Lohdutukseksi hän kuitenkin kertoi, että radikaaleilla oli porvareita parempi käsitys oikeudenmukaisuudesta. ’Emme tietenkään epäröi järjestää asiallista oikeudenkäyntiä’.”
* Johan von Bonsdorffin Kun vanha vallattiin -kirjan mukaan 1968 ruotsinkielisten nuordemarien lehden nimi oli M.A.O., Med Andra Ord, eli toisin sanoen. Kiinan puhemies Mao Tse-tung oli saamassa ajatuksensa myös ruotsinkielisen Sdp:n Työväenliiton liittokokouksen julkilausumaan, kun opiskelijajärjestön Nils Torvalds niitä ehdotti.
”Mutta vastuuntuntoinen Ralf Friberg huomaa mistä Nicke lukee tekstinsä puhujapöntössä (Maon punaisesta kirjasta) ja varoittaa Basse Lindemania kataluudesta. Kokous on jo ehtinyt taputtaa Nicken esittämille osuville sanoille jotka koskevat puolueen sisäistä demokratiaa”.
* Johan von Bonsdorffin kirjan mukaan helmikuussa 1969 SKP-SKDL piti Opiskelijaradikalismi ja ideologia -seminaarin. Omassa puheenvuorossaan Nils Torvalds todisti, että ”minusta tulee kommunisti”.
Kirjan mukaan hän oli polttanut Sdp:n jäsenkirjansa Vanhan valtauksen jälkeen ja ryhtyi suomenruotsalaisten teiniradikaalien ”harjaantuneeksi kommunistiseksi kummisedäksi”.