Hallitus päätti lokakuun alussa, että työttömyysturvan aktiivimallin valmistelu etenee työllisyystyöryhmän muistiossa esitetyn mallin mukaisesti, vaikka työryhmä ei ollut yksimielinen eivätkä työmarkkinakeskusjärjestöt ole sitoutuneet malliin. Kolmikantaista työllisyysryhmää veti valtiosihteeri Martti Hetemäki.
Työllisyysryhmän muistiossa esitetään, että työttömyysturvan uudet omavastuupäivät ulotetaan ansioturvan lisäksi myös perusturvaan. Työttömän perusturvalla tarkoitetaan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea.
– Sen mukaan nyt ainakin lähden valmistelemaan, että perusturva on siellä mukana, kertoo hallitusneuvos Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastolta Verkkouutisille.
Hän saa valmisteltavakseen hallituksen lakiesityksen työttömyysturvan aktiivimallista.
Salo epäilee kuitenkin, että hallitus saattaa arvioida perusturvan leikkaamisen järkevyyttä vielä siinä vaiheessa, kun lakiesitystä pitäisi viedä eteenpäin. Omavastuupäivien ulottamista perusturvaan joudutaan arvioimaan myös perustuslain näkökulmasta.
Perusturva laskisi 664,20 euroon kuukaudessa
Peruspäivärahan määrä on 696,60 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Yhden omavastuupäivän vaikutus perusturvaan olisi työryhmän muistion mukaan 32,40 euroa kuukaudessa ja laskisi tuen määrän 664,20 euroon kuukaudessa.
Aktiivimalli tulisi Salon mukaan voimaan perusturvan osalta samaan aikaan kuin ansiosidonnaisen työttömyysturvankin osalta eli tammikuun alussa 2018.
Ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso alkaisi kuitenkin jo lokakuun alussa vuonna 2017. Uudessa työttömyysturvan aktiivimallissa työttömien aktiivisuutta tarkastellaan kolmen kuukauden välein.
Omavastuupäiviä ei aseteta, mikäli työtön on ollut edeltävän kolmen kuukauden aikana töissä vähintään 18 tunnin ajan neljän viikon aikana tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin viiden päivän ajan.
Mikäli työtön ei täytä kyseisiä ehtoja, hänelle tulee yksi työttömyysturvan omavastuupäivä kuukaudessa. Yhden omavastuupäivän vaikutuksesta ansiosidonnaisen työttömyysturvan taso laskee 4,65 prosenttia kuukaudessa.
Palkansaajakeskusjärjestöt vaativat ulottamista perusturvaan
Työllisyysryhmässä omavastuupäivät ulotettiin ansioturvan lisäksi perusturvaan palkansaajakeskusjärjestöjen vaatimuksesta.
Työryhmän muistiossa ratkaisua perustellaan sillä, että aktiivimallin ulottaminen vain ansioturvaan johtaisi tilanteeseen, jossa ansioturvaa saavia kannustetaan työllistymään, mutta perusturvaa saavia ei. Omavastuumallin ulottaminen vain peruspäivärahaan, mutta ei työmarkkinatukeen voisi puolestaan johtaa tilanteeseen, jossa olisi kannattavampaa hakea työmarkkinatukea peruspäivärahan sijaan.
Peruspäivärahan saaminen edellyttää työssäoloehdon täyttymistä ennen työttömyyttä ja ansiosidonnainen päiväraha lisäksi työttömyyskassan jäsenyyttä. Työmarkkinatukea maksetaan, mikäli työtön ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan eikä peruspäivärahaan.
Lakiesitys työttömyysturvan aktiivimallista annettaneen eduskunnalle viimeistään ensi vuoden huhtikuussa.