Verkkouutiset

Lyhyet unet voivat nostaa nuoren verenpainetta

Lyhyitä yöunia nukkuvat nuoret saattavat tietämättään nostaa verenpainettaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan lyhyiden unien verenpainevaikutukset nähdään jo 10–17-vuotiailla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja niiden perusteella normaalipainoisten nuorten verenpaine vaihtelee noin 1–2 mmHg:ä riippuen siitä miten vähän tai paljon he nukkuvat tavallisen viikon aikana. Myös heräily, nukahtamisvaikeudet ja muut unen laatuun liittyvät seikat näkyivät verenpaineessa, tuloksista ilmenee.

Nyt havaittu muutaman elohopeamillimetrin ero ei todennäköisesti aiheuta nuorille oireita, mutta pitkään jatkuessa vaikutus saattaa suurentua ja johtaa terveysriskeihin. Tutkimuksen perusteella verenpainevaikutukset saattavat kuitenkin korjaantua, jos nuori alkaa nukkua pitempään.

Tulokset perustuvat 143 nuoren unitutkimuksiin ja vuorokauden kattaviin verenpainemittauksiin. Ennen mittauksia nuoret pitivät viikon ajan unipäiväkirjaa. Osallistujat olivat normaalipainoisia eivätkä poteneet uniapneaa.

Asiasta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)