Vaalien jälkeisenä tiistaina EU-parlamentin poliittisten ryhmien johto kokoontuu arvioimaan eurovaalien tulosta. Mukana on myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy. Tarkoitus on välittää hänelle viesti siitä, että parlamenttivaaleissa suurimmaksi tulleen ryhmän ehdokasta ehdotettaisiin komission puheenjohtajaksi.
Keskustaoikeistolaisen EPP-puolueen pääministerit ja puoluejohtajat kokoontuvat EPP:n huippukokoukseen tiistaina iltapäivällä.
Päivä päättyy Eurooppa-neuvoston epäviralliseen illalliseen, josta puheenjohtaja van Rompuyn odotetaan saavan valtuudet aloittaa neuvottelut EU:n huippupaikkojen jaosta. Huippupaikkoihin kuuluvat komission puheenjohtajan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, euroryhmän puheenjohtajan, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan sekä Euroopan parlamentin puhemiehen tehtävät.
Neuvottelut EU-instituutioiden ja eurooppalaisten poliittisten puolueiden sekä niiden parlamenttiryhmien kesken jatkunevat kesäkuun ajan.
Kesäkuussa pitää kiirettä
Euroopan parlamentin EPP-ryhmän uudet mepit kokoontuvat Brysselissä keskiviikkona 4. kesäkuuta ja valitsevat järjestäytymiskokouksessaan ryhmälle uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat.
Vahvimpana ehdokkaana ryhmän uudeksi puheenjohtajaksi on pidetty saksalaista Manfred Weberiä. Hänen kilpailijakseen saattaa nousta toinen ryhmän nykyinen varapuheenjohtaja, irlantilainen Mairead McGuinness tai belgialainen Marianne Thyssen.
Torstaihin 19 kesäkuuta mennessä muut europarlamentin jo olemassa olevat ryhmät valitsevat itselleen puheenjohtajiston.
Uusien europarlamenttiryhmien on ilmoitettava parlamentin hallinnolle kokoonpanostaan 24. kesäkuuta mennessä, mikäli ne haluavat ryhmästatuksen parlamentin ensimmäistä täysistuntoa varten. Ryhmän perustamiseen tarvitaan vähintään 25 meppiä 7 eri jäsenmaasta.
Niin ikään kesäkuun aikana parlamentin poliittiset ryhmät sopivat ensin keskenään parlamentin valiokuntien ja parlamenttien välisten valtuuskuntien paikkajaosta, jotta ne vastaisivat mahdollisimman tarkasti koko parlamentin koostumusta. Sen jälkeen kukin poliittinen ryhmä päättää sisäisesti meppien jakautumisesta valiokuntiin ja valtuuskuntiin sekä eri tehtäviin niissä. Nämä neuvottelut käydään kesäkuun aikana.
Torstaina ja perjantaina 26.-27.6. jäsenmaiden pääministerit ja valtionpäämiehet kokoontuvat Eurooppa-neuvostoon, jossa pyritään samaan päätökseen neuvottelut huippupaikkojen jaosta.
Ensimmäinen täysistunto heinäkuun alussa
Uusi Euroopan parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa Strasbourgiin. Parlamentin järjestäytyessä tiistaina 1. heinäkuuta alkaa myös uusien meppien kausi virallisesti.
Parlamentin aloittaessa työnsä valitaan parlamentin puhemies, varapuhemiehet ja kvestorit. Täysistunto päättää myös meppien valiokuntapaikoista torstaina 3.7. Jokainen meppi pääsee varsinaiseksi jäseneksi yhteen valiokuntaan ja varajäseneksi toiseen. Käytännössä ryhmät ovat päättäneet valiokuntapaikkojen jaosta keskiviikkoon 2.7. mennessä.
Poliittiset ryhmät valitsevat vaikutusvaltaiset koordinaattorit johtamaan valiokuntaryhmiensä työtä, EPP-ryhmässä tämä tapahtunee keskiviikkona 2.7.
Parlamentin valiokunnat järjestäytyvät 7.-11. heinäkuuta eli ne valitsevat itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat. Parlamentin poliittiset ryhmät järjestävät mahdollisesti kuulemistilaisuuksia komission puheenjohtajaehdokkaalle.
Komission puheenjohtaja heinäkuun puolivälissä
Maanantaista torstaihin 14.-17. heinäkuuta on europarlamentin toinen täysistuntoviikko Strasbourgissa. Alustavan aikataulun mukaan parlamentti valitsee Euroopan komission puheenjohtajan Eurooppa-neuvoston esityksestä keskiviikkona 16.7.
Eurooppa-neuvostossa komission puheenjohtajaehdokkaan on täytynyt saada määräenemmistön tuki taakseen, eli yksi jäsenmaa ei voi enää yksin estää yhdenkään ehdokkaan valintaa.
Euroopan parlamentissa komission puheenjohtajaehdokkaan on saatava taakseen vähintään 376 mepin tuki tullakseen valituksi. Tällä täysistuntoviikolla päätetään myös meppien jäsenyyksistä parlamenttien välisissä valtuuskunnissa.
Heinä-elokuussa tahkotaan komissaareja. Kun komission puheenjohtaja on valittu, tekevät jäsenmaat ehdotuksensa komission puheenjohtajalle tulevista komissaareista ja käyvät neuvotteluita heidän mahdollisista salkuistaan, minkä jälkeen komission puheenjohtaja tekee esityksensä komission kokoonpanosta ja salkkujaosta.
Syys- ja lokakuun aikana komissaariehdokkaat ovat alansa valiokuntien kuultavina Euroopan parlamentissa. Mikäli joku tai jotkut komissaariehdokkaista eivät parlamentin asianomaisen valiokunnan mielestä ole kelpoisia tehtäväänsä, voi parlamentti ilmoittaa asiasta komission puheenjohtajalle. Hän voi joko vaihtaa komissaariehdokkaiden salkkuja tai pyytää jäsenmaata vaihtamaan ehdokasta.
Kuulemisten jälkeen Euroopan parlamentin on annettava tukensa koko komissiolle kokonaisuutena.
Uusi komissio voi aloittaa tehtävässään marraskuun alussa, mikäli komission puheenjohtaja on valittu heinäkuussa ja komissaarikuulemiset ovat sujuneet ennakoidusti.
Mikäli komission puheenjohtajan valinta lykkääntyy syyskuuhun, voi uusi komissio aloittaa todennäköisesti vasta tammikuun alussa 2015.