– Kovasti on erilaisia pelisääntöjä. Puolustusvoimilta osaltaan omat säännöt ja sitten meillä on täällä ympäristölupa. Ne edellyttävät meiltä eri vuodenaikoihin liittyviä toimenpiteitä. Yleinen siisteys ja joka radalta kaikki laukaukset kirjataan ylös ja raportoidaan sitten ympäristöviranomaiselle ja vuokranantajalle, kertoo Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot RAM ry:n kunniapuheenjohtaja Martti Muukkonen.
Lapin liiton selvityksen mukaan läänissä on lähes 90 ampumarataa. Suuri osa näistä on varsin pienellä käytöllä ja luokitellaan siten vähäiseksi ampumaradaksi. Vuosittain näillä radoilla ammuntamäärä jää alle 10 000 laukauksen, pääosin kuitenkin vain muutamia tuhansia laukauksia.
Vain viisi ampumarataa luokitellaan maakunnallisesti merkittäviksi, ampumaurheilukeskuksiksi. Näillä radoilla voi harrastaa monipuolisesti ammuntaa. Laukausten määrä näillä radoilla on 100 000-300 000. Sodankylän varuskunnan radalla laukauksia on tuplasti.
Ampumaradan ympäristölupaa varten jouduttiin tekemään laajat selvitykset.
– Täällä tehtiin maaperä- ja vesikartoitus, sovittiin vesinäytteiden seurannasta ja sen jälkeen tehtiin melukartta tästä koko alueesta. Melukartoitus oli varmaan se arvokkain osa, se oli 20 000-30 000 euroa, muistelee Martti Muukkonen.
Maaperä- ja pohjavesiselvitykset maksavat myös 5000-10 000 euroa. Lisäksi vesinäytteiden analysointi kahdesti vuodessa maksaa muutamia satoja euroja. Ampumaradan käytöstä on siis maksettava, jotta kulut saadaan kuoletettua vuosien kuluessa.
Ympäristölupaprosessi voi koitua ylivoimaiseksi joillekin seuroille. On esimerkkejä, että ampumarata on jouduttu sulkemaan, koska lupaprosessin vaatimia selvityksiä ei ole pystytty toteuttamaan.