Urpilainen: Suomalaiset valmiita ottamaan vastaan karvastakin kalkkia

Heureka-foorumissa epäiltiin, ettei tarvittavia päätöksiä saada aikaiseksi konsensusta hakemalla. Hallitus yrittää kuitenkin löytää vielä konsensuksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi huomanneensa Heureka-foorumissa, että osallistujilla on varsin yhtenäinen näkemys Suomen talouden kolmoishaasteesta, eli teollisuuden isosta rakennemuutoksesta, julkisen talouden kestävyysvajeesta ja vaikeasta suhdannetilanteesta.

– Minusta olisi todella suuri asia, jos me saavuttaisimme konsensuksen, että me emme kykene pitämään tämänkaltaista hyvinvointivaltiota yllä ilman, että meillä on korkeampi työllisyysaste. Suomessa yksinkertaisesti pitää tehdä enemmän työtä, Urpilainen sanoi kommentoidessaan Heureka-foorumin päätteeksi päivän antia.

Urpilaisen mielestä lyhytaikaisen työn vastaanottamisen pitää aina olla kannattavaa ja myös osatyökykyiset pitäisi saada yhteiskunnan käyttöön.

Urpilainen nosti esille Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän huomion suomalaisten vaikeiden aikojen sietokyvystä.

– Suomalaiset ovat valmiita kestämään paljon ja ehkä ottamaan vastaan aika karvastakin kalkkia, jos koetaan, että se ei sodi ihmisten oikeudentuntoa vastaan, vaan että päätökset ovat reiluja, Urpilainen määritteli.

Urpilainen painotti, että rakenteellisia uudistuksia tehtäessä on tärkeää, että ne koskettavat kaikkia.

Hallituksella vastuu viime kädessä

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen muistutti, että vaikkei uudistuksista muodostuisikaan laajaa yhteistä näkemystä kansakunnan keskuudessa, hallituksella on viime kädessä vastuu tehdä päätökset.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sanoi olleensa konsensuksen arvostelija hyvin pitkään.

– Tässä me nyt testataan, onko tästä systeemistä johonkin, Penttilä luonnehti.

Hänen mukaansa tilaisuuteen osallistujien tilannekuva on yllättävän yhtenäinen ja tukea löytyy ainakin Heurekaan kokoontuneelta porukalta.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus puolestaan epäröi, pystytäänkö konsensusta hakemalla tekemään suuria ratkaisuja.

– Niin tärkeää kuin pienessä maassa konsensuksen hakeminen onkin, onko sitten niin, että Suomen ongelmat ovat niin suuria, että konsensuksen avulla ei löydetä riittävän pitkälle meneviä ja isoja ratkaisuja, Järventaus pohti.

Muun muassa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen toi esille, ettei Heurekan työryhmissä syntynyt kärjekkäitä ehdotuksia, vaan konsensuksen hakeminen vaivasi sielläkin.

Keskustelijat velvoittivat itsensä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessa tilaisuuden jälkeen, että hänen mielestään ongelmat eivät välttämättä ole niin suuria, ettei niitä pystyttäisi ratkaisemaan yhdessä. Kataisen mielestä yhteistä päätöksentekoa täytyy kuitenkin erikseen harjoitella.

Kataisen mielestä Heurekassa käyty keskustelu vahvisti kuvaa siitä, että Suomessa on tiedostettu, että rakenteita on uudistettava.

Kataisen mukaan hallitus ei niinkään saanut selkänojaa päätöksille tehdä rakenneuudistuksia, vaan osallistujat sitoutuivat itse rakenneuudistuksiin.

– Täällä olevat keskustelijat velvoittivat itsensä, eli hallitus ei ole ainoa, joka Suomea muuttaa, Katainen totesi.

Hänen mukaansa esimerkiksi työmarkkinajärjestöillä on erittäin suuri merkitys työnteon kannustavuuden tai kilpailukyvyn vahvistamisessa, samoin kuntapäättäjillä.

Katainen oli kutsunut Heurekaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, työmarkkinajärjestöjen edustajia keskusjärjestö- ja liittotasolta sekä nuorisojärjestöjen puheenjohtajia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)