Sampsa Kataja keskustalle ja SDP:lle: Yrityselämä ei kukoista valtiojohtoisesti

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Katajan mukaan Suomen elinkeinoelämä ei nouse jaloilleen keskustan ja demareiden talouslinjauksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen elinkeinoelämä ei lähde käyntiin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän linjauksilla, joiden mukaan taloutta pitäisi elvyttää luomalla yrityksille kasvurahasto, joka koottaisiin myymällä valtion omaisuutta, sanoo kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Sampsa Kataja Verkkouutisille.

Kataja on eri mieltä myös SDP:n julkisiin investointeihin liittyvistä talouspoliittisista linjauksista.

– Meidän yrityselämämme ei lähde käyntiin kestävällä tavalla narulla työntämällä. Tämä keskustan linjaus menee hieman vaalitaktiikan puolelle. Jos rahaa yritetään pumpata (yrityksille) tätä kautta, silloin hyötysuhde heikkenee. Markkinatalouden pitää toimia omilla ehdoillaan, jotta yritykset ja heidän asiakkaansa pääsevät valitsemaan menestystarinat eikä valtionyhtiö, Kataja sanoo Verkkouutisille.

Katajan mukaan rahoitusta on tarjolla hyviin hankkeisiin erilaisten instrumenttien kautta. Pääasiassa kyse on yksityisistä instrumenteista, mutta on olemassa myös välineitä, joissa julkinen raha ja eläkevarallisuus ovat mukana.

– Pankkien mukaan heillä on rahoitusta tarjolla kaupallisiin hankkeisiin, ja valtio on mukana rahoituksessa Suomen Teollisuussijoitus Oy:n ja Tekesin kautta.

Kataja sanoo kuitenkin kannattavansa valtion omaisuuden ja taseen hyödyntämisen perusideaa.

– Valtio on äärimmäisen huono ja useimmiten turha omistaja, eikä se koske pelkästään pörssiyhtiöitä. Esimerkkeinä voidaan puhua vaikka Rautaruukista tai Talvivaarasta, jotka ovat osoittaneet tämän. Meillä on paljon olemassa olevaa infrastruktuuria, joka voisi ihan hyvin olla yksityisten tahojen omistamaa. Ei ole olemassa mitään erityistä syytä, minkä takia valtio omistaisi vaikkapa rautatiet tai moottoritiet.

– Valtion panoksia voitaisiin käyttää huomattavasti paremmin muualla kuin meidän taseessamme nyt tehdään erilaisten yhtiö- ja infraomistusten kautta. Siinä olen samaa mieltä keskustan kanssa.

Katajan mukaan tästä saatavissa olevat rahat pitäisi kuitenkin kohdentaa rakenteellisiin uudistuksiin kuten verotuksen kehittämiseen, joka lisäisi elinkeinoelämän omaehtoista uudistumista ja kannattavien työpaikkojen luomista.

– Valtio on mahdollisimman huono valitsemaan menestyjiä yrityskentästä rahoituksen kautta. Jos meidän rakenne on sellainen, että yksityisten kannattaa kokeilla ja yrittää ja kannusteita on, niin silloin on mahdollista löytää menestystarinoita

Rakenteellisilla ratkaisuilla eteenpäin

SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan julkiset investoinnit ovat avainasemassa uuden kasvun ja työn rakentamisessa.

– Sekä keskustalla että demareilla on valtava usko siihen, että valtion päätöksillä ja valtiohoitoisesti saataisiin yrityselämä kukoistamaan. Näinhän se ei ole. Se ei ole toiminut yhdessäkään maassa, eikä sen varaan kannata rakentaa Suomessakaan, Kataja toteaa.

Kataja muistuttaa, että Suomessa on elvytetty taloutta miljarditolkulla vuodesta 2008 alkaen.

– Se ei ole pelastanut meidän elinkeinoelämäämme. Nyt ollaan tultu siihen tilanteeseen, että velkaantuminen pitää yksinkertaisesti saada katkaistua. Silloin ylimääräiseen elvytykseen ei yksinkertaisesti ole varaa.

Katajan mielestä rakenteelliset ratkaisut on asetettava etuasemaan Suomen nostamiseksi takaisin jaloilleen. Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole olemassa rakenteellisia ratkaisuja, joilla verotusta tai työmarkkinoita olisi pystytty uudistamaan talouskasvun tukemiseksi.

– Siten realistisiin kasvunäkymiin perustuvaa lainanhoitosuunnitelmaa ei voi laatia. Silloin me emme voi ottaa lisävelkaa elvytykseen vaikka infrahankkeiden muodossa, jos meillä ei ole sitä lainanhoitosuunnitelman vaatimaa kasvunäkymää, joka perustuisi rakenneratkaisuihin.

Lisää työmarkkinajoustoja

Katajan mielestä tärkeintä talouskasvun ja työpaikkojen aikaansaamiseksi on työmarkkinoiden rakenteen uudistaminen.

– Meidän on saatava lisää joustavuutta työmarkkinoille ja madallettava yritysten kynnystä ottaa uusia työntekijöitä. Toimivia malleja löytyy Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta.

Kataja korostaa, että myös verotusta pitäisi uudistaa. Hän kannattaa kokonaisveroasteen laskemista, mutta painottaa talouskasvulle haitallisten verojen priorisointia.

– Pitäisi katsoa tutkimusaineistoon perustuen, mitkä ovat talouskasvun kannalta haitallisia veroja ja alentaa niitä. Työn verotus on kaikkein haitallisin. Yritysverotus on myös haitallista. Vähiten haitallista on kiinteistöjen verottaminen ja terveyteen ja ympäristöön liittyvä verotus.

– Kun on yksiselitteisesti todettu, että työn verotus on haitallisinta talouskasvun kannalta, niin silloin kaikki taseen paremmasta hyödyntämisestä saadut panokset pitäisi käyttää vaikka näiden veroratkaisujen tekemiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)