Edustajien mukaan kaikki sellaiset keinot, joiden avulla estetään toisen luokan työmarkkinoiden syntyminen, on otettava käyttöön.
– Varsinkin maahanmuuttajat ovat suomalaisilla työmarkkinoilla heikossa asemassa. He eivät tunne oikeuksiaan, ja näin moni työnantaja haluaa asian olevan jatkossakin. Heikko ammatillinen järjestäytyminen johtaa helposti työtätekevän maahanmuuttajan hyväksikäyttöön
Kolmekymmentä SDP:n kansanedustajaa ajoi viime talvena lakialoitetta yleisestä ryhmäkanteesta, jonka avulla puututtaisiin muun muassa laajoihin, samaan oikeudelliseen perusteeseen kuuluviin työelämäkiistoihin. Ryhmäkanteen avulla ammattiliitot voisivat ajaa erityisesti maahanmuuttajien asioita helpommin.
– Ryhmäkanteen lisäksi toinen keino olisi maahanmuuttajan kanssa työpaikalla käytävä keskustelu, jolla avattaisiin suomalaista työehtosopimuskäytäntöä. Tässä keskustelussa olisivat työnantajan ja maahanmuuttajan lisäksi läsnä myös pääluottamusmies tai muu työntekijäpuolen edustaja, Kärnä ja Viitanen toteavat.
Maahanmuuttajia on Suomessa nyt 190 000. VATT:n johtaja Juhana Vartiainen ja Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander arvioivat, että Suomi tarvitsee seuraavina vuosina 100 000 uutta maahanmuuttajaa töihin. Kärnä ja Viitanen näkevät, että ongelma on työvoiman tarjonnan sijaan kysynnässä.
– Työpaikkoja ei vain yksinkertaisesti ole. Tässä työllisyystilanteessa ei ole järkevää pyrkiä lisäämään työvoiman tarjontaa työperäisellä maahanmuutolla.
Kärnän ja Viitasen mukaan suomalaista yritysjohtoa vaivaa moraalikato. Moni yritysjohtaja tuntuu haaveilevan kahden työtätekevän luokan Suomesta, jossa parempiosainen kantaväestö nauttii lainsäädännön turvasta samalla, kun raskaamman, suorittavan työn tekisi jatkossa kasvoton maahanmuuttaja julkisuudelta piilossa.
– Tällainen toimintamallihan on jo jossain määrin rantautunut Suomeen. Maahanmuuttajat työllistyvätkin lähinnä siivouksessa ja rakennustyömailla. Harmaan talouden riski järjestäytymättömän maahanmuuttajan kohdalla on erittäin suuri, edustajat muistuttavat.