”Vastuukuntamalli ei ole itseisarvo”

Kokoomuksen ryhmänjohtajan mukaan vastuukuntamalli on vain väline. Lopputuloksena pitää olla tehokas hallinto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo asettaa sote-uudistukselle kolme tavoitetta, joiden tulee täyttyä: sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio on toteuduttava, on saatava vahvemmat palveluiden järjestäjät ja hallinnon on oltava tehokas.

– Ei ole vaihtoehtoa, koska meidän sosiaali- ja terveysjärjestelmä on kriisiytymässä kovaa vauhtia, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Torstaina laajapohjainen asiantuntijatyöryhmä jättää esityksensä, kuinka sosiaali- ja terveydenhuolto tulisi Suomessa järjestää. Pohjana toimivat hallituksen ja Petteri Orpon johtaman ohjausryhmän valmistelu. Yhtenä ankkurina muutoksessa on ollut niin sanottu vastuukuntamalli, jossa keskuskaupunki vastaa sote-palveluiden järjestämisestä. Malli korvaisi nykyiset kuntayhtymämallilla toimivat sairaanhoitopiirit.

– Vastuukuntamalli vai ei – se on vain väline, eikä relevanttia vielä. Ennen kuin irtisanoudun mistään, niin haluaisin odottaa, mitä ministeri esittää, Orpo huomauttaa.

Orpon sote-työryhmässä vasemmistoliittoa edustanut Erkki Virtanen ehti jo Helsingin Sanomien haastattelussa sanoutua irti vastuukuntamallista, koska se ”pahimmillaan vaarantaa sote-uudistuksen toteutumisen tällä hallituskaudella.” Tällä Virtanen viittaa siihen, että vastuukuntamallin toteuttaminen voi vaatia perustuslain muuttamisen, mikä luultavasti viivästyttäisi sote-uudistuksen valmistumista. Perustuslain muutokset pitää hyväksyä kahdessa eduskunnassa.

Orpo täsmentää, että kokoomukselle tärkeintä on sote-uudistuksen eteneminen tavalla, jossä täyttyvät integraatio, laajemmat hartiat ja hallinnon uudistaminen. Vastuukuntamalli ei ole Orpon mukaan kokoomukselle periaatekysymys.

– Vastuukuntamalli ei ole itseisarvo vaan tehokas hallinto, Orpo sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että myös kuntayhtymiin suunniteltujen äänivaltaleikkurien poistot vaativat nekin perustuslaillista punnintaa. Virtanen esitti mallia, jossa sote-uudistus etenisi sairaanhoitopiirien pohjalta ja käytössä olisivat kuntayhtymät. Erona olisi nykyiseen se, että äänivaltaleikkurit poistettaisiin, mikä vahvistaisi suurten kuntien painoarvoa päätöksenteossa.

– Mitä tulee äänivaltaleikkurien poistamisiin, niin siinäkin on yhtä lailla perustuslailliset kysymykset edessä., Orpo huomauttaa.

Orpon mukaan tärkeää olisi, että uudistus voitaisiin viedä eteenpäin nykyisen perustuslain puitteissa.

Sote-uudistuksen valmistelusta vastaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)