Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä tyrmää vihreiden tuoreen puheenjohtajan, kansanedustaja Touko Aallon linjaukset maakuntaverosta.
Tuore puheenjohtaja nosti maakuntaveron esille sunnuntain linjapuheessaan toteamalla, että hänen mukaansa maakunnille olisi annettava verotusoikeus ja maakuntien määrä olisi rajattava kahteentoista.
Aalto myös sanoi, että valinnanvapautta voidaan edistää, mutta se olisi tehtävä asteittain ja omana erillisenä hankkeenaan.
– Emme tarvitse uusia veroja kansalaisten kiusaksi nostamaan kokonaisveroastettamme. Tavallinen palkansaaja maksaa palkkatulostaan jo nykyisin 7–8 eri veroa, ja maakuntavero tulisi näiden lisäksi. Täytyy olla yltiöoptimisti, jos ei näe riskiä työhön kohdistuvien verojen kiristymiselle veroprosenteista päättävien tahojen lukumäärän kasvaessa, Mäkelä toteaa tiedotteessaan.
– Jyväskyläläistä Aaltoa on tituleerattu maakuntien mieheksi, joten tästä näkökulmasta maakuntaveron esittäminen ei yllätä. Aalto ei kuitenkaan lainkaan tarkentanut sitä, kuinka suuri osuus verotuloilla olisi katettava alueiden rahoituksesta.
Mäkelä muistuttaa, että kaavailtujen maakuntien välillä on suuret erot veropohjassa ja veroprosentit eriytyisivät voimakkaasti ilman verotulojen voimakasta tasausta.
– Vai onko Aallon tarkoituskin lisätä entisestään Uudenmaan ja suurten kaupunkiseutujen maksuosuutta uudistuksessa? Maakunnille voidaan luoda kannustimet huolehtia taloudestaan ilman verotusoikeuttakin, Mäkelä korostaa.
Maakuntien rahoitus tulee perustumaan suurelta osin valtion rahoitukseen, jota täydentävät asiakas- ja käyttömaksut sekä myyntitulot.
Mäkelän mukaan maakuntien väliset erot palvelutarpeissa ja järjestämisen olosuhteissa huomioitaisiin valtion rahoituksessa ja näin varmistettaisiin kunkin maakunnan riittävät edellytykset järjestää palveluja asukkailleen.
Valtio myös ohjaa maakuntien taloudenpitoa ja pyrkii hillitsemään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua.
Mäkelä torjuu Aallon esittämän maakuntaveron, mutta myöntää Aallon puheen sisältäneen myös joitain positiivisia elementtejä.
– On positiivista huomata, että vihreätkin ovat hiljalleen näyttämässä valinnanvapaudelle vihreää valoa. Tosin kunnianhimon tasossa olisi vielä parannettavaa. Vain laajalla valinnanvapaudella saavutetaan sote-uudistuksen keskeinen tavoite sujuvasta ja nopeasta hoitoon pääsystä, Mäkelä muistuttaa.