STTK:n mukaan päätetyillä uudistuksilla voidaan turvata hyvinvointipalveluiden rahoitus pitkällä aikavälillä.
– On tärkeää, että kuntien palveluihin tehtävät säästöt jaksotetaan riittävän pitkälle ajalle. Näin uudistuksiin sopeutumiseen jää riittävästi aikaa palveluiden tuottajille ja käyttäjille.
STTK on tyytyväinen siihen, että vuorotteluvapaajärjestelmän kehittämistyötä jatketaan kolmikantaisessa valmistelussa. Kaavailtu vuorotteluvapaasijaisen työttömyysedellytyksen tiukentaminen olisi lopettanut vapaan käyttömahdollisuudet monella alalla.
– On tärkeää, että vuorotteluvapaa on aito vaihtoehto ja käytettävissä eri aloilla myös tulevaisuudessa. Vuorotteluvapaa tarjoaa monelle palkansaajalle hengähdystauon, jonka turvin jaksaa jatkaa työuraansa. Työttömälle järjestelmä luo väylän työllistyä.
STTK edellyttää, että terveydenhuollon henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia uudistettaessa pidetään tiukasti kiinni laadusta ja potilasturvallisuudesta.
– Näistä ei voi säästää, järjestö niittaa.
STTK:n mielestä hallituksen olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota uusien työpaikkojen synnyn edistämiseen. Eväät uudet kasvun luomiseksi jäivät kevyiksi.
– Työn tarjontaan keskittyminen ja julkisen palvelutuotannon tehostaminen ei yksin riitä. Ratkaisevaa Suomen menestykselle on se, että meille syntyy uusia työpaikkoja katoavien tilalle. Hallituksen on ensi kevään kehysriihessä löydettävä uusia keinoja työpaikkojen synnyn edistämiseen elinkeinopoliittisen strategian avulla, keskusjärjestö toteaa.
Toimihenkilökeskusjärjestö katsoo myös, että ammatillisista koulutusta uudistettaessa on varmistettava, että koulutuksen järjestäjät jatkossakin tarjoavat riittävästi aikuiskoulutusta.