– Vastustamalla globalisaatiota, vaatimalla verojen korotuksia budjettialijäämien katteeksi ja säätelyn lisäämistä finanssimarkkinoilla, nuo vapauden ja markkinatalouden vastustajat pyrkivät herättämään uudelleen henkiin jo kaksikymmentä vuotta sitten kuolleen ajatuksen valtion johtavasta roolista yhteiskunnassa ja taloudessa, konsernijohtaja, kauppatieteen tohtori Björn Wahlroos kirjoittaa Ludwig von Mises – talous, teoria, elämä -kirjan suomenkielisessä johdannossa.
Murray N. Rothbardin kirjoittama elämäkerta on julkaistu juuri e-kirjana Petri Kajanderin suomentamana.
Wahlroos luonnehtii Ludwig von Misesiä klassisen liberalismin ”ehkä kirkkaimmin loistavaksi puolestapuhujaksi”. Wahlroosin mukaan von Mises ymmärsi aiemmin kuin kukaan muu, ettei talouspolitiikassa ole olemassa mitään kolmatta tietä.
Von Mises korosti jo vuonna 1927 teoksessaan Liberalismus, että valinta on tehtävä vapaan markkinatalouden ja sosialismin välillä.
– Kaikki julkisen vallan yritykset säädellä tai muunnella hintoja ovat pidemmällä aikavälillä tuomitut epäonnistumaan: minimipalkkasäädökset johtavat työttömyyteen; hintasäätely jonoihin ja tyhjiin kaupan hyllyihin; vuokrasäätely asuntopulaan; maatalouden tukiaiset ylituotantoon ja niin edelleen.
Koska von Mises näki jo tuolloin, ettei sosialismi voisi koskaan tarjota vakavasti otettavaa vaihtoehtoa, hän totesi, että vapaa markkinatalous – kapitalismi – on ainoa mahdollinen talouden järjestelmä.
Von Misesin elämäntyö ajoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiselle kaudelle, jolloin liberalismi menetti maaperää totalitaarisille ja muille valtion roolia korostaville liikkeille, ensin fasismille ja kommunismille, sitten sosialidemokratialle ja ”sosiaalista” markkinataloutta korostaville uuskonservatiiveille.
– Häntä lukiessa on vaikea olla ihmettelemättä, miten paljon paremmaksi viime vuosisata olisi voinut ihmiskunnalle muodostua, jos Hegelin, Marxin, Spenglerin ja Keynesin sijasta olisi luettu enemmän Ludwig von Misesiä, Wahlroos päättää johdantonsa.
Elämäkerran kirjoittaja Murray N. Rothbard oli von Misesin oppilas. Molemmat edustivat taloustieteen itävaltalaista koulukuntaa ja kannattivat sääntelemätöntä kapitalismia.