Akava piti hallituksen elokuun lopussa tekemää rakenneuudistusohjelmaa kannatettavana, mutta erityisesti koulutukseen kohdennetut rahoitusleikkaukset vesittävät aikaisempia esityksiä.
– Koulutus ja osaaminen ovat Suomen menestyksen ja kasvun kivijalka. Jos tämä perustus rapautuu, rapautuvat uusi suomalainen yrittäjyys ja suomalaisten yritysten innovaatiotoiminta. Rahoitusleikkaukset vaarantavat koulutukseen, sivistykseen ja osaamiseen perustuvaa kilpailukykyämme tästä eteenpäin, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.).
– On kuitenkin hyvä, että esimerkiksi korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitukseen ei kajottu, hän jatkaa.
Akavalle on keskeistä varmistaa, että vaikka kouluverkko pienenee, nuorilla on yhä mahdollisuus käytännössä valita yleissivistävä lukio tai ammatillinen toisen asteen koulutus.
– Hallitus on kuullut Akavan esitystä oppivelvollisuusiän nostosta, mutta miten tavoite syrjäytymisen ehkäisystä onnistuu käytännössä, kun samalla oppilaitosverkkoa karsitaan rajusti, kysyy Akavan asiantuntija Ida Mielityinen.
Hyvää hallituksen ohjelmassa Akavan mielestä on, että työn tekemisen kannustimet näyttävät lisääntyvän ja julkisen talouden tuottavuus paranevan. Rakenneuudistuslinjauksessa edetään kestävyysvajeen hallitsemisessa oikeaan suuntaan, mutta osittain väärin lääkkein.
Akava paheksuu sitä, että istuva hallitus lisää verotuksen progressiivisuutta valtion ja kuntien verotuksen sekä asiakasmaksujen kautta, kuten hyvätuloisten perheiden päivähoitomaksujen korotuksella.
– Tämänkaltainen kolmoisvaikutus syö koulutettujen palkansaajien työn teon kannustavuutta.
Akava ei myöskään näe kelpoisuusvaatimusten alentamista keinona säästää kuntien menoja. Kelpoisuusvaatimusten tarkastelu ei saa vaarantaa kansalaisten palveluiden laatua.
Hallituksen suunnitelmaa vähentää kuntasektorin tehtäviä ja siten karsia julkisia menoja on Akavan mielestä osin perusteltua. Julkinen sektori ei voi velkaantua lisää, varsinkin kun edessä on väestön ikääntymisestä johtuvia menopaineita, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa.
– Päätösten edellyttämät sopeuttamistoimet pitää tehdä hallitusti ja hyvässä yhteistyössä palkansaajien kanssa. Kuntatyöntekijöiden irtisanomisiin ei ole tarvetta, koska kunnista jää eläkkeelle paljon työntekijöitä, Fjäder sanoo.