Hän ehdottaa Suomeen Ruotsin-mallin mukaista kokeilua, joissa korkeakoulutettujen työnvälitys ulkoistettaisiin. Työnvälitysfirmat voisivat Fjäderin mallissa hoitaa korkeakoulutettujen työnvälityksen valtionhallinnon puolesta.
– Korkeakoulutettujen työllistyminen ja työpaikat ovat oma maailmansa. Pitäisikö työnhakumielessä avata markkinat yksityissektorin toimijoille, kuten Ruotsissa, Fjäder kysyy perjantaina ilmestyneessä Nykypäivässä.
– En sano, että työvoimahallinto on huonoa, mutta onko siellä tarvittavat resurssit, kun massaa on hirveästi.
Peruskoulun päättäneellä 16-vuotiaalla ja yliopistosta valmistuneella 29-vuotiaalla tarpeet uraohjauspalveluihin ovat luonnollisesti erilaiset.
Korkeasti koulutettujen asema työmarkkinoilla on käynyt viimeisen vuoden aikana ahtaaksi. Vastavalmistuneiden työttömyys on lisääntynyt kuluneen vuoden aikana TEM:n lukujen valossa noin 37,5 prosentilla.
Fjäder katsoo, että korkeakoulutettujen osalta työmarkkinoiden kysyntä ja koulutustarjonta eivät kohtaa.
– On aloja ja tutkintoja, joissa on ylituotantoa suhteessa siihen työmarkkinaan mitä Suomessa on. Ongelma on, että Suomessa on liian vähän työtä. Tuotamme liikaa ja todennäköisesti väärille aloille, Fjäder sanoo.
Suomessa koulutetaan hänen mukaansa liikaa ainakin tradenomeja, insinöörejä ja humanisteja. Puutetta on esimerkiksi hoiva-alalla.